Отидете към основна версия

15 Април, 2019 16:07, обновена 15 Април, 2019 16:07 14 925 126

20 години затвор за Десислава Иванчева

  • десислава иванчева

Бившият кмет на "Младост" ще трябва да заплати и 10 000 лева глоба

Снимка: БГНЕС

Съдът призна за виновна Десислава Иванчева, бившия кмет на район "Младост", за искан подкуп от Александър Ваклин в съучастие с Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, предаде "Нова телевизия". Тя ще трябва да заплати 10 000 лева глоба и няма да може да заема държавни длъжности. Присъдата може да бъде обжалвана в Специализирания апелативен съд.

Заместникът на Иванчева - Биляна Петрова получи 15 години лишаване от свобода. Петко Дюлгеров също беше признат от съда за виновен. Той получава 12 години затвор и 12 000 лева глоба.

Иванчева и Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. при показна спецакция в центъра на София, продължила повече от четири часа. В колата на отстранения кмет на „Младост” бяха намерени 70 000 евро в белязани банкноти. Според прокуратурата парите са от подкуп, поискан от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му бъде придвижена преписка за строеж. Адвокатът на Иванчева твърди, че следи от фосфоресциращото вещество, с което били маркирани парите, имало само по лицето на клиентката му. Това доказвало, че тя не е пипала банкнотите.

След ареста съдът на няколко пъти отказва да освободи обвиняемите. Пусна ги под домашен арест на 22 декември миналата година.

Соченият за посредник при получаването на подкупа бивш кмет на „Младост” Петко Дюлгеров се отказа от първоначалните си показания. Той заяви, че седейки на задната дясна седалка в колата на кмета, заедно с Биляна Петрова до него, пуснал парите в плик. След ареста служебният му защитник и служители от КПКОНПИ му казали, че ако даде "правилни” показания, можело да бъде освободен, твърди още Дюлгеров.

Прокуратурата поиска по 20 години затвор за всеки от подсъдимите, налагането на глоби от по 30 000 лева и лишаването им от правото да заемат обществени длъжности.

Миналата седмица Иванчева обяви, че се кандидатира за евродепутат. Номинацията ѝ е направена от инициативен комитет. Събирането на подписи в нейна подкрепа започна в сградата на Спецсъда. Тя обяви, че, ако не успее да стигне до Брюксел, ще участва и в местните избори наесен. Ако пък бъде избрана за евродепутат, в кметския вот щяла да се включи само Биляна Петрова.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини