Отидете към основна версия

4 207 15

Петима от групата на "ало" измамниците остават в ареста

  • ало измами-
  • телефонни измами-
  • телефонни измамници-
  • горна оряховица

Решението на Специализирания наказателен съд подлежи на обжалване

Снимка: БГНЕС

Петима от участниците в организираната престъпна група за телефонни измами, които бяха задържани при зрелищна акция в Горна Оряховица и в София, остават в ареста, реши Специализираният наказателен съд. Вчера Специализираната прокуратура поиска "ало" измамниците да останат за постоянно в ареста.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано на втора инстанция. Съдът отбеляза, че част от обвиняемите са пътували често и до Румъния, но въпреки това не прие, че има риск те да се укрият.

Според държавното обвинение семейството Анелия, Валентина и Валентин Първанови, както и Николай Николов и бащата на тартора на групата - Борислав Димитров - Бобито, Георги Василев, са имали разпределени задачи в групата. Някои от тях били мулета, семейството пък се занимавало главно със звъненето по телефона на жертвите.

"Предвид предишни публикации в медиите, стана ясно, че телефони има и в следствените арести, така че ако това е аргумента на държавното обвинение, те биха могли да извършват престъпления и оттам”, заяви по време на заседанието защитникът на семейство Първанови Юлиян Дацев, цитиран от TrafficNews.

Семейството живее в София. Те са сочени и като едни от основните мулета в групата. Майката, баща и дъщерята били толкова добри в занаята, че една от жертвите на групата Виолета Ларсен дори прехвърлила своя апартамент на дъщерята. Освен това те я примамили, като ѝ казали, че могат “да се грижат за нея”.

“Здравословното ми състояние не е добро. Представените експертизи са от 2007 г., но просто при арестите разпердушиниха всичко и сега само тези документи са намерили в дома ми. Имам постоянен адрес и ме откриха там. Ако ми бяха пратили призовка щях сам да дойда. Не беше нужно да влизат и да разрушават къщата ми, както и да стрелят по кучето ми, което беше ужасно”- каза пред съда обвиняемият Валентин Първанов, цитиран от TrafficNews.

Според прокуратурата групата е действала повече от 2 години и то агресивно. Всички имали разпределени от тартора роли. В жилищата на Първанови в София са намерени множество телефони, сим карти и пари. Намерен е дори и фалшифициран документ, издаден от Криминална полиция и с подпис от полицай Кръстев.

Всички обвиняеми освен Николай Николов са осъждани, като Първанови са реабилитирани. По същото дело с европейска заповед са задържани още 5 човека в Румъния. Сред тях е и тарторът на групата Борислав Димитров - Бобито. Те все още не са екстрадирани в България.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини