Отидете към основна версия

2 256 8

Отстраниха кмета на Чупрене, продавал "за стотинки" на роднини

  • чупрене-
  • ваньо костин

Апелативният специализиран наказателен съд се произнесе на втора инстанция срещу Ваньо Костин

Снимка: БГНЕС

Апелативният специализиран наказателен съд отстрани от длъжност кмета на село Чупрене Ваньо Костин. Информацията беше споделена от прокуратурата. Така определението на втора инстанция променя решението на първа, когато Костин запази поста си.

Съдът е мотивирал отстраняването с това, че престъплението, за което Костин е обвинен, е в качеството му на длъжностно лице. Освен това, служебното му положение можело да създаде пречки за разкриването на обективната истина.

Костин бе задържан на 9 април и след това привлечен към наказателна отговорност за длъжностно и за документно престъпление. За последните четири години той провел 10 публични търга за продажба на общинска земя, до които допуснал един-единствен кандидат, който закупил имотите на цена близка до данъчната оценка.

Търговете са за площ от 236 дка земя, продадени са за до 100 лв на дка. Имотите са купени от четири търговски дружества, които са собственост на бащата на кмета и съпругата му и се представляват обичайно от брат му и други родственици на кмета.

Също така Костин е посочил и неверни обстоятелства в декларацията си за конфликт на интереси. Той не е декларирал, че едното дружество купило земя, е реално негова собственост и се управлява от него. Кметът накарал бившата си жена да подпише празни листа, за да се регистрират дружества, защото той като кмет няма право да извършва търговска дейност. Обяснил ѝ, че той ще ръководи дружеството.

Ваньо Костин бе избран за кмет с подкрепата на БСП, ДПС и други формации.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини