3 Януари, 2019 13:14 5 901 14

Правят нов ски курорт над село Чупрене

  • ски-
  • курорт-
  • зона-
  • чупрене

Туристическата ски-зона "Миджур" трябва да бъде изградена от частни инвеститори

Върховният административен съд остави в сила екологичната оценка за туристическа ски-зона "Миджур", изготвена от РИОСВ в Монтана, съобщиха от екоинспекцията в областния град, цитирани от dir.bg.

Оценката бе обжалвана от Асоциацията на парковете в България последователно в Административния съд в Монтана и във Върховния административен съд в София с аргумент, че се застрашават местообитанията на животинските видове рис, кафява мечка и европейски вълк. И двете съдилища отхвърлиха тези аргументи и потвърдиха екологичната оценка, изготвена от РИОСВ в Монтана, уточниха от инспекцията.

Туристическата ски-зона "Миджур" трябва да бъде изградена от частни инвеститори в западна Стара планина край връх Миджур, който е най-високият в тази част на балкана със своите 2168 метра. Към бъдещият туристически комплекс вече има заявен интерес и се очаква месеци след решението на съда строителството да стартира.

Каква е проектираната ски зона

Ски зоната ще бъде разположена над село Чупрене, на 20 км от Белоградчик. Биосферният резерват "Чупрене" няма да бъде засегнат, но около 1/4 от ски зоната попада в защитена зона "Миджур". Проектът е замислен от над 5 г., а през 2012 г. е включен в стратегията за развитие на туризма.

Общият устройствен план е изготвен от архитект Емил Леков, който е изготвил плана за ски комплекса в Банско, писа Монт-Прес. Ски комплексът ще заема площ от 500-700 хектара. Планирани са 14 ски писти с обща дължина 16 км. Те са с различна трудност, в зависимост от възможностите на релефа на планината. Ще бъде проектирана система за изкуствен сняг.

Предвиждат се различни съоръжения и приспособления - лифт(ове), влекове, пейки и маси, беседки, наблюдателници и места за пикник.

За начинаещи скиори ще бъдат изградени 3-4 учебни площадки, където ще има ски училища, заведения за хранене и напитки, помещения за отдаване на ски оборудване под наем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 той

    15 4 Отговор
    Екоталибаните да мрът.
  • 2 JEEP

    14 2 Отговор
    Колкото прокопса идеята за ски център на в. Ком, толкова ще е и тук. То ние съществуващите не можем да оправим, ама стратегии за нови се правят.. не че е лошо де, ама да има и някаква подплата, а то само на хартия. То и снега вече е кът. Кара се на изкуственяк. Преди години на Витоша се почваше още от декември месец и за оръдия за сняг не бяхме и чували. Сняг имаше предоволно да покрие камъните и всички лифтове работеха.
  • 3 Lynx

    6 9 Отговор
    Екологична оценка на практика едва ли е била направена, била е изготвена според нуждите на бизнес проекта. И не виждам на каква база юристи ще се изказват относно екологни въпроси, какво разбират те от тази материя??!
  • 4 Полина

    13 6 Отговор
    Много хубава новина. Зелените шарлатани не успяха да осуетят проекта.
  • 5 шоп

    7 0 Отговор
    А ХОТЕЛИ ША ИМАЛИ БРЯ?
  • 6 мдаа

    16 2 Отговор
    Браво, нека живне малко северозапада.
  • 7 blagoy

    5 1 Отговор
    Shte e dobre za regiona pri uslovie,che ne se stopanisva of razni partiini drugari, a ot hora profesionalisti
  • 8 Гого

    6 1 Отговор
    Да му мислят в Банско. Рекета започва, ще плащат някъде повече и ще свалят гащите иначе туристите ще им избягат. А Чупрене дали ще стане е друг въпрос. Така елегантно се извиват ръце. Браво на този, който е измислил схемата. А Северозапада и област Видин ще бъдат много послушни и ще се надяват и ще чакат изпълнението на проекта. Браво, сериозна комбинация. А нека сега в Банско да заплашват и да протестират за лифт. В Чупрене снегът се топи в края на април и сезона е по-дълъг. Брокерите са готови за старт, който си вложи парите в имоти в Чупрене може да почака години, за да си ги върне.
  • 9 МамаВиДебаа

    6 3 Отговор
    Асоциацията на парковете да ходи У Кур3ц!!! Вместо да се развива ски туризъм и хората да имат препитание, ще се грижим за рисове и мечки, пък хората да мрът или да си стоят в чужбина...
  • 10 Дедо Шишарко

    0 0 Отговор
    Га пръдне гущеру!
  • 11 ББ бутафория банско

    0 0 Отговор
    Банско е най-измисления ски курорт у нас.Там ходят само най-заблудените люда.Не знам как може да идеш на ски и да висиш по 1-2 часа на опашка.Ако наливаха парите от рекламите които правят в един лифт но с голям капацитет щеше да е друго.
  • 12 1233321123

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Аз съм Българин и гласувам с ДА, защото мисля че всеки регион в България заслужава по-добра участ от сегашната. За съжаление сме се разделили на племена като от преди 1300 години и всеки коментира неща от рода на единия човек тук цитирам: "Публикувано във факти.бг: Ако курорта е в Добруджа при мене-одобрявам.На друго място-категорично не!" Не ни трябват такива негативни хора. Трябват ни прогресивно мислещи хора. Помислете малко. Ако се направи добър курорт в западна стара планина, ще идват хора от района но и от Румъния и Сърбия.
  • 13 ИВАН

    1 2 Отговор
    Абе я си дървета садете и се малко поспрете, че където е минал човешки крак - трева не е поникнало, то ще са коли, пушеци, мръсотия ...
  • 14 mediator37

    0 0 Отговор
    Този ски-курорт ще привлече много румънски туристи, защото северната част на Стара планина е много студена и заснежена, сняг ще има винаги. При наличието на Дунав-мост 2 и магистрала от Видин до Монтана хиляди румънци ще наводняват курорта. Наблизо не знам има ли КПП със Сърбия, но допускам , че и по този въпрос ще се помисли и ще идват и сърби. Лично аз с нетърпение чакам хубав ски-курорт в Предбалкана, дано доживея. Красив край, смърчови гори, качвал съм Миджур от хижа Горски рай, после слязохме на хижа Миджур. Нея година за съжаление гръмна завода и загинаха хора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове