Last news in Fakti

9 Май, 2019 17:00 2 253 8

Отстраниха кмета на Чупрене, продавал "за стотинки" на роднини

  • чупрене-
  • ваньо костин

Апелативният специализиран наказателен съд се произнесе на втора инстанция срещу Ваньо Костин

Отстраниха кмета на Чупрене, продавал "за стотинки" на роднини - 1
Снимка: БГНЕС

Апелативният специализиран наказателен съд отстрани от длъжност кмета на село Чупрене Ваньо Костин. Информацията беше споделена от прокуратурата. Така определението на втора инстанция променя решението на първа, когато Костин запази поста си.

Съдът е мотивирал отстраняването с това, че престъплението, за което Костин е обвинен, е в качеството му на длъжностно лице. Освен това, служебното му положение можело да създаде пречки за разкриването на обективната истина.

Костин бе задържан на 9 април и след това привлечен към наказателна отговорност за длъжностно и за документно престъпление. За последните четири години той провел 10 публични търга за продажба на общинска земя, до които допуснал един-единствен кандидат, който закупил имотите на цена близка до данъчната оценка.

Търговете са за площ от 236 дка земя, продадени са за до 100 лв на дка. Имотите са купени от четири търговски дружества, които са собственост на бащата на кмета и съпругата му и се представляват обичайно от брат му и други родственици на кмета.

Също така Костин е посочил и неверни обстоятелства в декларацията си за конфликт на интереси. Той не е декларирал, че едното дружество купило земя, е реално негова собственост и се управлява от него. Кметът накарал бившата си жена да подпише празни листа, за да се регистрират дружества, защото той като кмет няма право да извършва търговска дейност. Обяснил ѝ, че той ще ръководи дружеството.

Ваньо Костин бе избран за кмет с подкрепата на БСП, ДПС и други формации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    7 4 Отговор
    на биволицата импексова кмета
  • 2 Пепа свирката

    10 1 Отговор
    ДПС отдавна иска да сложи ръце върху ски зона Миджур
  • 3 Драйвър

    7 7 Отговор
    Този е от на Курнела хората,сега като е с повдигнати обвинения от прокуратурата,Курнела ще му предложи водещо място в листата на БСП за следващите парламентарни избори,за да си в обкръжението на Курнела трябва да си с повдигнати обвинения минимум в пране на пари,иначе няма да си в тон с политиката на приватизаторката!Тези гадове разпродадоха държавата,изкрадаха спестяванията на хорат,а нас от 3 седмици ни занимават,с това че някой си купил апартамент за 1000 Евро квадрата,а го е прехвърлил на 400 за да плати по малко такси и данъци!
  • 4 Дядото

    3 3 Отговор
    Ето на това аз казвам наказание :) :) ОТСТРАНЕН!!??! сега освен и баница да му омесят.... Вместо да му вземат всичко и на него, и на жена му....?!?! Тука в скапаното БГ, като станеш милионер от далавери за сметка на сиромашкия народ... те..... ОТСТРАНЯВАТ!!! ЖИВЕЕ ЛИ ВИ СЕ ОЩЕ В БГ...??!?! :)

    Коментиран от #5

  • 5 Антони

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дядото":

    Оди да чистиш кенефи в чужбина!! Там ще си Бог!
  • 6 БОРИСОВ

    3 3 Отговор
    "Всичко това се случи заради разследването на Васил Иванов, този жалък журналист, ще се наложи да репресирам малко медиите и да паднем от 111 на последно по свобода на тези журналя... " цитат от книгата "Житие Бойково"
  • 7 Непримирима

    5 1 Отговор
    Страшна работа.От където не ти идва на ума,от там крадат.всички крафат Министри,депутати,кметове,от къде тази малка държава има толкова за крадене.Ума ми не го побира.
  • 8 Сайта

    1 1 Отговор
    От кога селски кметове имат права да провеждат търгове за продажба на общинско имущество