Отидете към основна версия

2 553 6

Тоновете отпадъци на "Капитан Андреево" пътували към фиктивен адрес у нас

  • отпадъци-
  • капитан андреево

Шестте тежкотоварни камиона са превозвали 137 тона боклуци от пластмаса и метал

Снимка: БГНЕС

Шест ТИР-а с турска регистрация, превозващи 137 тона отпадъци от пластмаса и метал, представляващи листове от пластмаса, едностранно ламинирани с алуминиево фолио и изрезки от същия материал, са задържали митническите служители в района на ГКПП "Капитан Андреево".

При извършената проверка, съвместно с експерти от РИОСВ-Хасково, не са били представени задължителните документи – договор между двете фирми и приложение VII към Регламент (ЕО) №1013/2006. Представена е само фактура, според която товарът е бил предназначен за пловдивска фирма („ДЕПА- ИМПОРТ- ЕКСПОРТ“ ООД – с. Марково, общ. Пловдив). Тежкотоварните автомобили са задържани на границата до представяне на задължителната документация за трансграничен превоз на отпадъци.

Нарушението е разкрито благодарение на съдействието на служителите от Агенция „Митници“ и "Гранична полиция".

Товарът е бил предназначен за българска фирма в село Марково. На адреса на фирмата получател на задържаните отпадъци в село Марково живеят хора, които твърдят, че нямат нищо общо с дружеството.

На посочения адрес в селото в момента живее семейство, закупило имота преди повече от година. Предишният собственик се е преместил в село Храбрино, каза пред БНР кметът на Марково Десислава Терзиева. По думите ѝ хората, чиито имена фигурират като управители на фирмата, никога не са пребивавали в селото. Според нея разследващите органи трябва да  установят как и защо са получили адресна регистрация. Терзиева посочи, че в Марково има регистрирани над 300 фирми, а причината е по-ниският размер на данъците в община Родопи.

 

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини