Отидете към основна версия

4 356 9

Задържаха "муле" след две ало измами в Бургас (СНИМКИ)

  • муле-
  • ало измами

Младият мъж е направил пълни самопризнания

Снимки: МВР

23-годишен мъж от Велико Търново е задържан в Бургас броени часове след вземане на сумата от общо 8 000 лв. от две жертви на телефонни измами. Те са осъществени по класическата схема "оказване на съдействие на полицейски служители при залавянето на телефонни измамници".

При първата измама – около 13,00 ч. на 21 юни 83-годишен бургазлия от к-с "Лазур" получил телефонно обаждане от мъжки глас, представил се за полицай. Непознатият успял да убеди възрастния човек, че се провежда специализирана полицейска операция за задържане на телефонни измамници, като неговата роля е ключова – чрез оказването на съдействие на служителите на реда измамниците щели по-лесно да бъдат задържани и осъдени по бърза процедура.

Пенсионерът събрал сумата от общо 3 000 лв. от жилището си, като увил парите в алуминиево фолио и при подаден му по телефона сигнал, изхвърлил пакета от петия етаж пред блока. Малко по-късно 51-годишния му син установил, че баща му станал жертва на телефонни измамници и сигнализирал в Пето Районно управление – Бургас.

Втората измама, осъществена на следващия ден около 11,00 ч. спрямо 35-годишен бургазлия, следвала схемата на първата измама. Младият мъж решил да съдейства на мнимия полицай потърсил го по телефона, като за целта оставил найлонов плик със сумата от 5 000 лв. в кошче за боклук, разположено до лавка в Борисовата градина. Малко по-късно бургазлията констатирал, че е станал жертва на телефонна измама и алармирал служителите на Първо Районно управление – Бургас.

Така е задържан 23-годишен търновец, който в ролята на "муле" взел сумите от двете измами. Установено е, че същият дошъл в Бургас няколко дни по-рано, като отседнал на хотел, разположен в централната градска част. След ареста му, осъществен непосредственно след втората измама и последвало претърсване в обитаваната от младия мъж хотелска стая, са намерени и иззети паричните суми от двете измами, както и дрехите, с които е бил облечен, докато е вземал парите от измамените. Търновецът направил пълни самопризнания, като предстои да му бъде повдигнато обвинение от Бургаска района прокуратура по чл. 209 от НК / измама/.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини