Отидете към основна версия

3 372 3

Бившият хазаин е подпалвачът от Созопол /Обновена/

  • жертви-
  • пожар-
  • созопол-
  • задържан-
  • павел господинов-
  • георги георгиев

50-годишният Павел Господинов от Созопол е подпалвачът, заради когото загинаха трима души. Това обявиха официално от бургаската полиция. Павел е бивш наемодател на оцелелия Георги Георгиев. Причината за жестокия пожар е стари задължения на Георги към бившия му хазяин. Дълговете са от неплатени наеми още от 2009 год. За каква точно сума става въпрос обаче от полицията не пожелаха да уточнят, съобщи "Грамофона".

Разследващите са категорични, че са събрали достатъчно доказателства, уличаващи Павел. Самият той е направил и пълни самопризнания. В момента срещу него е повдигнато обвинение по чл. 330, ал. 3 от Наказателния кодекс за умишлен палеж и убийство по непредпазливост. „Това е първоначалното обвинение. В хода на следствието то може да се промени”, уточни разследващият полицай Златко Пеев.

По време на разпита Павел Господинов заявил, че не е знаел, че в къщата живеят възрастни хора. Целта му не била убийство, а сплашване.

За да подпали къщата Павел е залял голямата порта със запалителна течност.

Какво точно е ползвал обаче е следствена тайна.

От Окръжна прокуратура – Бургас обявиха, че събраните до момента доказателства са достатъчни, за да бъде привлечен бившият хазяин като обвиняем. В момента той се намира в следствения арест, очаква се утре да му бъде поискано и постоянно задържане под стража.

Часове след пожара Павел Господинов коментираше пред националните телевизии, че въпреки дълговете на Георги към него, не таял лоши чувства. Дори дал на оцелелия мъж дрехи, с които да се преоблече, защото цялото му имущество било унищожено от огъня.

Факти.бг научи от близка на семейството на Георги Георгиев, че те не се издължили през 2009 г., тъй като им били изчезнали златни обеци на дъщерята на Георгиев. Те били убедени, че това е дело на Павел Господинов, който подозирали и след разигралата се трагедия.

Според предвидената в закона санкция, спрямо Павел Господинов може да се постанови лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Освен самопризнанието на созополчанина, към настоящия момент са събрани достатъчно доказателства за виновността му, поради което Окръжна прокуратура е одобрила работното обвинение и е издала постановление за 72-часово задържане. Предстои внасянето на искане за постоянна мярка за отклонение „задържане под стража”.

Според зам. директорът на ОДМВР – Бургас – Комисар Калоян Калоянов към момента няма абсолютно никакви съмнения по отношение авторството на деянието. Самопризнаниято на Павел Господинов са подкрепени с всички останали доказателства, събрани по делото, за което основен принос имат служителите от Базовата научно-техническа лаборатория към ОДМВР – Бургас, Института по психология към МВР, Института по приложна техника към Главна дирекция «ПБЗН» и Научния институт по криминалистика и криминология. Не на последно място е и труда на служителите от сектор «Криминална полиция» към ОДМВР – Бургас, разследващите полицаи и служителите от Районно управление «Полиция» - Созопол.

«Експертните анализи на специалистите са дали възможност гласните доказателства да бъдат потвърдени с веществени такива», сподели още Комисар Калоянов. По думите му информация за вида и количеството на използваната при палежа запалителна течност няма да бъде предоставяна, докато не са готови назначените експертизи.

Към момента все още не може да се говори за връзка между палежа на къщата и всички останали деяния, тъй като полицейските действия са фиксирани върху конкретния случай. Това обаче не означава, че няма да се провежда разследване в тази посока, уточни главен разследващ полицай Златко Пеев по повод въпрос на журналисти : «Има ли връзка умишленото запалване на къщата с останалите палежи в Стария Созопол?».

На пресконференцията бе оповестено, че Павел Господинов е криминално проявен и осъждан за шофиране след употреба на алкохол. Данните за това изнесе говорителя на Бургаска окръжна прокуратура - прокурор Красимира Кателиева. Според нея, все още не е ясно кога ще се гледа мярката за неотклонение на созополчанина, като най-ранния срок за това е утре по обяд. Прокурор Кателиева изтъкна, че най-важното по случая е рекордното време за разкриване на извършителя, като освен задържането му е значим и труда по събирането на безспорни доказателства за вината му.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини