Отидете към основна версия

3 779 16

ЧЕЗ хвана втора ферма за криптовалута да краде ток

  • чез-
  • ферма-
  • криптовалута

Миналата седмица, след сигнал на ЧЕЗ, МВР и прокуратурата влязоха в стопански двор в софийското село Хераково

Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Само за седмица енергоразпределителното дружество ЧЕЗ хвана втора ферма за криптовалута в кражба на той, съобщиха от компанията. Този път нелегалното включване е било установено в софийското село Лозен.

"При проверките е открито незаконно присъединение към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ Разпределение, чрез което се е захранвала къща с преустановена услуга заради неплатени сметки за ток. По първоначални изчисления консумираната дневно електроенергия е приблизително равна на консумацията на 30 домакинства на ден. При проверката в къщата са открити компютърни конфигурации, използвани за копаене на криптовалута", съобщиха от компанията.

Миналата седмица, след сигнал на ЧЕЗ, МВР и прокуратурата влязоха в стопански двор в софийското село Хераково. Там бяха открити множество машини за копаене на криптовалута, а от дружеството обявиха, че потреблението е за час е било колкото месечното на 4-5 домакинства.

"Вече няма значение колко голяма е кражбата, за да установим, че има аномалии в потреблението. Модерните технологии, ежедневните анализи и данните за разликата между доставена и потребена електроенергия ни дават възможност много бързо да откриваме нарушителите, независимо дали става въпрос за обикновено домакинство или за големи стопански обекти. Констатираме кражби от всякакъв тип всеки ден, а вече сме особено активни и през уикендите", каза Филип Йорданов, ръководител "Нетехнически загуби" в ЧЕЗ.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.

Свързани новини