Отидете към основна версия

5 289 29

НАП спипа дентална клиника в Пловдив, работеща без касов апарат

  • нап-
  • касов апарат-
  • дентална клиника

Съставеният акт е на стойност от 3000 лева

Снимка: БГНЕС

Дентална клиника е била глобена с 3000 лева след акция на НАП-Пловдив, предаде регионалното издание TrafficNews. Кабинетът се намира в центъра на Пловдив, на улица „Мортагон”. Причина за санкцията – липса на касов апарат.

Проверката е била в началото на април. Подставено лице влязло в клиниката и поискало да му бъде изчистен зъбния камък. След процедурата заплатил 50 лева и си тръгнал, но без касов бон в ръка. Непосредствено след пациента в клиниката нахлули служите на НАП.

По време на проверката данъчните установили, че в обекта няма касов апарат. Отчетен бил оборотът, който обаче не бил отразен официално. На фирмата, стопанисваща клиниката, бил съставен акт, а след законовия период било връчено наказателното постановление.

Наказанието било 3000 лева. То веднага е атакувано в съда. Мениджърите на клиниката са депозирали жалба до Районен съд за отмяна на наказанието. В мотивите си те са посочили, че постановлението е незаконно, а самото провинение е маловажно. Не на такова мнение обаче се оказаха магистратите.

Районният съд е потвърдил наказателното постановление, като в мотивите си е посочил, че се касае за изключително сериозно нарушение на закона за данък добавена стойност. Извършена е услуга, за която е било заплатено, но и отразено по касов апарат. Освен това такъв не е бил инсталиран в клиниката. Поради това не може да се говори, че става дума за маловажен случай. Така клиниката не успява да се отърве от солената санкция от 3 хиляди лева.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини