Отидете към основна версия

2 791 24

Обвиниха управителя на "Хелп Карма" за присвоени дарения

  • обвиниха-
  • управителя-
  • хелп карма-
  • присвоени дарения

По реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) от Софийски градски съд  е наложен запор на парични суми на обща стойност 8 600 000 лева.

Снимка: bTV

Обвинение за длъжностно присвояване беше повдигнато днес на управителя и председател на Управителния съвет на Фондация „Хелп Карма“ Константин Кръстев, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

По реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) от Софийски градски съд е наложен запор на парични суми на обща стойност 8 600 000 лева. Предмет на досъдебното производство е разследване на финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от HelpKarma. Практиките в популярната платформа бяха показани в разследване на bTV.
В поредица материали журналистът Мария Цънцарова разказа за дейността на фондация "Хелп Карма" и начина, по който се управляват милиони, събрани от дарения. За двете години, през които съществува, платформата набира 21 милиона лева. До хората в нужда обаче стигат около 13 милиона. Разследването показа и какви заплати от дарените средства получават служителите на фондацията - суми от 40 000 лева и дори 80 000 лева на месец.
През декември 2020 г. държавното обвинение се самосезира и възложи проверка. Разпитани са десетки свидетели, назначени са множество данъчни ревизии на физически и юридически лица, работи се с банкова, данъчна и осигурителна информация, готови са компютърна, счетоводна и техническа експертизи.

Кръстев трябва да се яви пред разследващите през следващата седмица. Той не пожела да говори с екипа на bTV.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 9 гласа.

Свързани новини