Last news in Fakti

17 Декември, 2021 18:04 2 784 24

Обвиниха управителя на "Хелп Карма" за присвоени дарения

  • обвиниха-
  • управителя-
  • хелп карма-
  • присвоени дарения

По реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) от Софийски градски съд  е наложен запор на парични суми на обща стойност 8 600 000 лева.

Обвиниха управителя на "Хелп Карма" за присвоени дарения - 1
Снимка: bTV

Обвинение за длъжностно присвояване беше повдигнато днес на управителя и председател на Управителния съвет на Фондация „Хелп Карма“ Константин Кръстев, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

По реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) от Софийски градски съд е наложен запор на парични суми на обща стойност 8 600 000 лева. Предмет на досъдебното производство е разследване на финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от HelpKarma. Практиките в популярната платформа бяха показани в разследване на bTV.
В поредица материали журналистът Мария Цънцарова разказа за дейността на фондация "Хелп Карма" и начина, по който се управляват милиони, събрани от дарения. За двете години, през които съществува, платформата набира 21 милиона лева. До хората в нужда обаче стигат около 13 милиона. Разследването показа и какви заплати от дарените средства получават служителите на фондацията - суми от 40 000 лева и дори 80 000 лева на месец.
През декември 2020 г. държавното обвинение се самосезира и възложи проверка. Разпитани са десетки свидетели, назначени са множество данъчни ревизии на физически и юридически лица, работи се с банкова, данъчна и осигурителна информация, готови са компютърна, счетоводна и техническа експертизи.

Кръстев трябва да се яви пред разследващите през следващата седмица. Той не пожела да говори с екипа на bTV.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Една добра

    34 0 Отговор
    новина
  • 2 Те така

    44 5 Отговор
    Като има риби, ще има и рибари! За това не давам на никого нищо! Ако реша - само лично и след като знам със сигурност, че човекът има нужда.

    Коментиран от #7, #17, #22

  • 3 656яя

    19 4 Отговор
    Пак ще мине между капките и накрая ще осъди държавата. Сценарият е един и същ.
  • 4 ????

    19 3 Отговор
    Дано прокуратурата си е свършила работата, ама надали, че хем ще го оправдаят, хеме осъди България! Защо изобщо се допускат да се набират дарения като това си е чиста лъжа и измама.
  • 5 А с майката

    23 0 Отговор
    на болно дете,впоследствие служителка във фирмата и злоупотребила със средства също ко стана??
  • 6 Съучастници

    21 1 Отговор
    Този има много гербави съучастници, които уж за медицинска помощ са препрали милиони левове. Повече от половината от даренията за болни хора са отивали в герберастките куфарчета.
  • 7 Е да ама

    12 10 Отговор

    До коментар #2 от "Те така":

    не всички сме богати колкото теб,за да отделим 100-ина хилки в евро за лечение на дете в Германия например,лично!Мисля,че Ти специално 1 стинка не си дарил през жалкия си живот,отворко!
  • 8 сила

    22 3 Отговор
    ДОКТОР КОЦЕТО АНГЕЛОВ СЪЩО ИГРАЕ ТАМ.....проверете даренията към Александровска по негово време
  • 9 Тома

    14 0 Отговор
    Този ми е много симпатичен казал бай Ставри.Чакам го
  • 10 АННА МИЛА

    16 0 Отговор
    ФАРМА мафия престъпници крадът от ЧОВЕШКОТО нещастие И мъка само вижте ЛИЦЕТО на КОНСТАНТИН КРЪСТВ и си направети извод това ЧОВЕЦИ ли са или фарма престъпници
  • 11 От последните минути

    7 0 Отговор
    Днес по заповед на главния прокурор Иван Стоименов Гешев ,СГП образува наказателно производство за снимките показани в медиите от спалнята на бившия премиер Борисов с пачки евро и кюлчета злато и съпричастността на бившия премиер ...Васил Божков - Днес каскета в опит да спаси своята глава поставена на дръвника , се задейства за пачките и кюлчетата в спалнята на Борисов. Сега прокуратурата ще му скочи като чакали на мърша. Но всичко е не защото е стожер на справедливостта а защото става въпрос за неговото оцеляване. Както вчера напълно оневиниха Кирил Петков. Не го съжалявайте. Прави го за себе си. Аз не съм го забравил Бъдете здрави
  • 12 Hell karma

    10 0 Отговор
    Гадно нещо е кармата, дори и в затвора се влиза.
  • 13 ПСР

    25 0 Отговор
    Този случай ме потресе.Ама много яко.Такава випиюща наглост,не си спомням в тази сфера.Приемам го лично защото даряваме.Не сме цъфнали и вързали,но сме такова семейство-за деца в нужда,за болни деца,за семейства с тежко болно дете-винаги даряваме.Установениете факти покрай тези люде и действията им....отвращение и погнуса.Даже сега,ми се плаче,като си спомням,какво беше изнесено за тях.Затвор,затвор,затвор!За по-дългичко,ако може.
  • 14 Христо

    16 0 Отговор
    Не е сам, цяла банда са!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Браво

    21 0 Отговор
    Дано ги осъдят тия,като гледах предаването направо се отвратих,какви изради има по земята.
    И тая русата,и нея да я набутат !!!
  • 17 Заради такива индивиди

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Те така":

    Светът умира. Но това са Кървави пари и който се е докоснал до тях, поколенията му щу страдат. Светът се е извратил щом от чуждото нещастие печелиш пари и Презрение.
  • 18 А бе

    7 5 Отговор
    За кокошка,няма прошка.
    За милиони,няма закони.
    Дано греша,но където са намесени милиони,няма присъди. Факт. Не зная нито един новобогаташ да е в затвора. Ако греша,поправете ме.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Кольо

    3 0 Отговор
    Едно време е имало Индулгенции към църквата. Внасяш ,кръстиш се и си обезгрешен и опростен. В съвремието това се прави през Съда . Богаташ мръсник .Внасяш малко повече от половината в цялата съдебна сага от адвоката разпределител до заветното документче освобождаващо те от грешките житейски и от повечето ти пари . Чист като бебешко и готов за нови подвизи с желанието след съвет от адвокатите- разпределители на средства , да си възстанови част от парите чрез осъждане на държавата в европейския международен съд. Те също съществуват за пари и комисионни както и адвокатите облажващи се дори и след делото . Та някой в древността беше казал " Избийте адвокатите и ще имате Демокрация " - Великият Рим.
  • 20 Це де

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "А бе":

    Грешиш, успокой се: "Според чл. чл. 218б от Наказателния кодекс (НК), когато стойността на кражбата е до размера на две минимални работни заплати за страната, установени към датата на извършване на деянието, то наказанието е глоба от 100 лв. до 300 лв., налагана по административен ред, ако предметът на престъплението е възстановен или заместен. Тааа...викаш, за кокошка нямало прошка,а ? И Така не е от днес...
  • 21 Це де

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "А бе":

    И да те питам първо виждал ли си индо"българин" да плаща глоба? А второ - колко ли кокошки могат да се купят с две минимални заплати? Тъй де, че да сметнем за колко кокошки, оказва се, имало прошка😉!
  • 22 Морковик

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Те така":

    Докато има телета ще има и касапи!
  • 23 васик атанасова

    2 0 Отговор
    ЕЙ НА ТОЗИ 20 Г В УНИВЕРСИТЕТА
    С ХОРСКИТЕ ПАРИ ОТ МЪКА ВЪРТИ БИЗНЕС КАТО ДАВА КРЕДИТЕ ЧРЕЗ КРЕДИСИМО
  • 24 Пешо

    1 0 Отговор
    Докато ни управляват пенсионирани чалгари и рапъри - така ще бъде.