28 Октомври, 2016 11:46, обновена 28 Октомври, 2016 16:19 2 782 0

Обвиниха шефа на БОП - Стара Загора

  • обвиниха-
  • шефа-
  • боп-стара загора

Прокурор  от Специализираното звено „Антикорупция“- Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем началника на сектор БОП- Стара Загора Ивайло Димов за престъпление по служба и престъпление против правосъдието.

Едното от обвиненията е за престъпление по служба, извършено от Димов, в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и което е осъществено при условията на продължавано престъпление с две отделни деяния. Второто повдигнато обвинение на Димов е за престъпление против правосъдието  - склоняване прокурор да наруши свое служебно положение във връзка с правораздаването (чл. 289 от НК).

През октомври 2015 г. в сградата на Съдебната палата Ивайло Димов отишъл при Окръжния прокурор на Стара Загора, при зам.-окръжния прокурор, както и при председателя на Окръжния съд-Стара Загора, като поискал да се забави разследване срещу лице, което е било задържано при продажба на наркотици и да има „по-специално отношение“ към него. Димов поискал още и образуваното по случая дело да бъде решено със споразумение при благоприятни за криминалното лице условия.

Магистратите заявили на Димов, че това, което иска е „нередно“ и че не могат да въздействат на наблюдаващия прокурор под каквато и да е форма как да реши делото си.

През периода март-април 2016 г. Димов отново се срещнал с административния ръководител на Окръжен съд-Стара Загора, както и с административния ръководител на Окръжна прокуратура-Стара Загора и отново поискал да бъде сключено споразумение със задържаното за продажба на наркотични вещества лице. Настоял и да се определи на обвиняемия по-леко наказание, тъй като досъдебното производство вече било внесено в Окръжен съд-Стара Загора.

По отношение на второто повдигнато на Димов обвинение – в периода октомври-ноември 2015 г. в Стара Загора, той е склонявал прокурора по делото срещу криминално проявеното лице да наруши служебните си задължения във връзка с правораздаването - да изготви споразумение и то да приключи „благоприятно“ за обвиняемия.

Сигналът за действията на Ивайло Димов е подаден от прокурорските и съдийски органи, подложени на натиск. Извършена е и проверка от агенти на ДАНС.

На 1 август 2016 г. Окръжна прокуратура – Стара Загора е образувала досъдебно производство срещу Димов. С постановление на Главния прокурор от същата дата е било разпоредено разследването да се проведе от Специализираното звено „Антикорупция“- СГП.

Мярката за неотклонение на Димов е „Подписка“. Министърът на вътрешните работи също е уведомена за това, че се повдига обвинение на служител на МВР .

Специализираното звено „Антикорупция“ ще внесе искане за отстраняване на Ивайло Димов от длъжност по реда на НПК.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА