Отидете към основна версия

2 748 19

Трафиканти на мигранти се откупуват срещу 5 бона

  • трафиканти-
  • мигранти-
  • откуп

Само през последната седмица има две сключени споразумение в Районния съд в Пловдив за условни присъди във връзка с каналджийство. И двамата отървали се трафиканти са чужденци

Илюстративна снимка, БГНЕС

5000 лв. и условна присъда. Толкова струва свободата на един трафикант на мигранти, поне в повечето случаи, ​сочат съдебните протоколи. В 9 от 10 случая заловеният да превозва нелегални чужденци сключва споразумение с прокуратурата за тази сума и опасността да лежи ефективно в затвора се изпарява. Освен ако не бъде заловен отново, но трафикантите правят всичко възможно това да не се случи.

Само през последната седмица има две сключени споразумение в Районния съд в Пловдив за условни присъди във връзка с каналджийство. И двамата отървали се трафиканти са чужденци. Наказанието им е глоба в размер на 5 бона и наказание 2 г. лишаване от свобода с изпитателен срок от 5 години.

Първият ​случай е на ​мъж, заловен в края на октомври в района на км 151 на АМ "Тракия". Полицаи открили, че превозва 10 нелегални мигранти с микробус "Форд". ​Нарушителят бил почти два месеца в ареста с мярка "задържане под стража", като вече е свободен човек. Вторият пример е със заловен в първите дни на септември. Въпросният ​каналджия шофирал бус "Фолксваген" и бил хванат в крачка в района на км 121 на АМ "Тракия", край Бенковски. Във возилото униформени открили 8 нелегални чужденци. И този трафикант престоял в ареста близо три месеца, след което сключил споразумение с прокуратурата. Наказанието - 2 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 4 години, плюс глоба в размер на 5000 лв., съобщава "Марица".

Освен всичко останало, и двамата арестувани на магистралата следва да заплатят стойността на колите, с които са осъществили престъплението, тъй като не са били тяхна собственост. В единия случай трафикантът ще брои 11 бона, а в другия - 7 бона. В много от осъществените акции и последващи споразумения обаче се оказва, че трафикантът не трябва да плаща за возилото, което прави свободата му много по-евтина - само 5000 лв.

Според разследващи основните проблеми в случая са, че, първо, наказанията са прекалено леки, и второ, че биват арестувани трафиканти, но не и основните каналджии, движещи цялата схема.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини