Отидете към основна версия

21 022 12

Българи и роми на нож в Берковица

  • българи-
  • роми-
  • берковица-
  • пребитият-
  • борец-
  • дончо филипов

Причината е пребитият борец Дончо Филипов

Напрежението между българи и роми в Берковица, след като републиканския шампион по борба, който е и брат на биатлонистката Павлина Филипова, беше пребит до безсъзнание от двама роми близо до домът му, се засилва, съобщават от TV7. Хората в града събират подписка за изселването на ромската фамилия от града.

Инцидентът стана през почивните дни, около 8 ч. вечерта на една от главните улица в Берковица. Шампионът по борба Дончо Филипов и семейството роми били съседи. Когато започнал боя Сашо Ценков, който е сляп, седял на пейката пред блока със своя позната.

След размяната на няколко думи между враждуващите започнал и боят. Съседи се обадили на телефон 112. Полицията задържала двамата побойници, а Дончо Филипов бил откаран в безсъзнание в болницата в Монтана. Той бил прегледан в спешния център в областния град и по собствено желание напуснал медицинското заведение.

Според ромите от берковския квартал "Раковица" обаче, причината за инцидента е съвсем друга. Те твърдят, че Филипов е бил с още 5-6 души и са нападнали семейството на единия от задържаните - Гроздан.

И според българи, и според роми, такива инциденти не са рядкост в града. Дни след инцидента, върху вратите и стените на къщата на един от задържаните за побоя мъже били изрисувани червени кръгове с различни фигури в тях. Извършителите все още са неизвестни.

В Берковица вече е организирана подписка за изселване на ромското семейство от къщата, а в петък е организиран и протест срещу ромските своеволия в града.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини