Отидете към основна версия

2 119 1

Избраха Полина Карастоянова за шеф на комисията по култура и медии

  • поли карастоянова-
  • шеф-
  • комисията-
  • култура-
  • медии

Вярвам, че ще успеем убедително политическо мнозинство, което да гарантира плавно нарастване на бюджета за култура в този мандат, заяви тя

Полина Карастоянова, номинирана от Патриотичния фронт (ПФ), е избрана за председател на парламентарната Kомисия по културата и медиите (KM).

Народните представители гласуваха с 91 гласа „за“, 19 „против“ и 12 „въздържал се“. Против кандидатурата ѝ основно бяха от „БСП лява България“, по-голямата част от представителите на ДПС се въздържаха. Реформаторският блок и Патриотичиня фронт подкрепиха изцяло Карастоянова.

„Вярвам, че ще успеем убедително политическо мнозинство, което да гарантира плавно нарастване на бюджета за култура в този мандат. Надявам се с хоризонт до 2018 година да достигнем 1% от БВП на страната,“ заяви Карастоянова.

Тя благодари на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които са застанали зад нейната кандидатура, както и на народните представители, които са подкрепили избора й.

„Възнамерявам в следващите няколко дни да проведа срещи с министъра на културата Вежди Рашидов, директорите на БНТ и БНР. Ще се срещна и разговарям с председателя на СЕМ Георги Лозанов, директора на БТА, Христо Мутафчиев, всички председатели на творческите съюзи”, обясни Карастоянова.

Целта на тези срещите ще е тя да се запознае с техните проблеми и предложенията им как да бъдат решени.

Подчерта също, че с опита и познанията си проф. Стефан Данаилов ще остане като почетен председател, а тя ще разчита на мнението, подкрепата и съветите му.

През близките дни предстоят срещи с министъра на културата Вежди Рашидов, Вяра Анкова, Катя Генова, Радослав Янкулов, Гого Лозанов, Максим Минчев, Христо Мутафчиев, Валери Запрянов, главни редактори и директори на печатни и електронни медии, представители на творчески съюзи, обяви Карастоянова. От тях тя очаква да научи в конкретика проблемите, върху които трябва да се работи, за да бъдат намерени със съвместни усилия възможности за разрешаването им.

В работата си ще разчитам още на съветите на акад. Ант. Дончев, Георги Йорданов, акад. Стефан Воденичаров, проф. Божидар Димитров, проф. Йосифов, проф. Н. Овчаров, Иван Гранитски и други, обяви новата председателка на комисията Карастоянова. Тя допълни, че много полезни ще й бъдат добрите контакти с Георги Кузмов, Радосвет Радев и Мартин Захариев, с които са били добър екип по време на традиционните издания на медийния фестивал в Албена.

„Ще призова моите колеги да търсим всички възможности за подкрепа именно на тези предложения и тези възможности за решения. Надявам се всички в комисията ще търсим устойчиви решения, които в дългосрочен план да гарантират работата както в културната сфера, така и в медиите”, заяви още тя и добави, че вратите на комисията ще бъде широко отворена за българските творци, интелектуалци, журналисти и т.н.

Силата на духа, безценното ни културно наследство и културата на съвременна България, свободата на словото, прозрачната и обективна информация днес – това са над партийни, общонационални ценности, а тяхното съхранение и развитие е патриотизъм, каза още Полина Карастоянова.

Факти.бг припомня, че това е вторият опит на ПФ в предлагането на шеф на комисията. Първото им предложение беше Слави Бинев, който също бе одобрен, но избирането му предизвика масови протести в сред културните дейци. Заради протестите, Бинев подаде оставка на 8 декември.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини