Last news in Fakti

12 Декември, 2014 12:09 3 820 7

Влади Люцканов: Карастоянова е Слави Бинев в други дрешки

  • влади люцканов-
  • комисията за култура и медии-
  • кандидатура-
  • слави бинев-
  • поли карастоянова-
  • патриотичния фронт-
  • реформаторския блок

На културата Барби не й трябва, а разумен човек, който да е наясно с проблемите, коментира директорът на Младежкия театър

Влади Люцканов: Карастоянова е Слави Бинев в други дрешки - 1
Владимир Люцканов. Снимка: Борис Славков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е много прозрачен акт от страна на Патриотичния фронт: „Вие свалихте Слави Бинев и сега ние, въпреки че в началото казахме, че няма да излъчим свой представител за председател на Парламентарната комисия по култура и медии, ви заявяваме: ето, той ще бъде пак от партията на Слави Бинев и човек, който няма абсолютно нищо общо с културата“. Така директорът на Младежкия театър „Николай Бинев“ - режисьорът Влади Люцканов, коментира за Факти.бг предложението и утвърждаването на бившия активист на ГОРД и сега депутат от ПФ Поли Карастоянова за шефския пост на комисията. Люцканов беше в редиците на протестиращите хора на изкуството, чието недоволство доведе до оттеглянето на Слави Бинев от председателското място.

Убеден съм че това е акт напук. Не мога да правя сравнения, че тя е същата като Слави Бинев или като Делян Пеевски – просто знам, че се прави напук на това, което Радан Кънев и много депутати от Реформаторския блок и други групи от управляващото мнозинство обещаваха: че при съставянето на кабинет, на парламентарни комисии и т.н. няма да има квотен принцип. Това е ясно доказателство за абсолютната лъжа: квотният принцип е единственото, което ръководи това мнозинство“, категоричен бе Люцканов.

Продължавам да недоумявам защо те не предложиха на Стефан Данаилов. Да, той е от друга политическа сила, тя загуби изборите и е в опозиция, но, по дяволите, нали през всички тези години говорехме, че в изкуството и културата няма сини и червени?! Оказва се, че няма нищо такова“, каза театралният директор, подчертавайки, че и това е доказателство за всесилното прилагане на вездесъщия квотен принцип.

Продължавам да не разбирам защо Реформаторският блок не се пребори за това, което декларираше – да не бъде ръководен квотният принцип, и да излъчи кандидатура от собствените си редици, след като голяма част от избирателите им са от средите на изкуството, културата, науката, медиите. Сега всичко щеше да е много по-просто и по-лесно, убеден е режисьорът.

Недоумявам и защо не бе взето под внимание това иначе разумно предложение на ГЕРБ да се излезе от положение като се обединят комисията за култура и медии с комисията по образование. Тук имаше нещо логично – така или иначе, поне такава комисия щеше да е под ръководството на бивш зам.-министър на образованието, който има понятие за нещата“, продължи Люцканов.

Истината е, че всъщност никой не се интересува от културата в България, чалгизацията на политическия живот и обществото продължава с пълна сила, сам отговаря на въпросите си той. Според Люцканов, лидерът на НФСБ Валери Симеонов си е позволил да каже, че протестите са купени и имат политическа окраска, за да уязви артистичното съсловие. „Разбира се, това е наглост. Това е направено „въпреки“: „Вие направихте така щото нашият представил Слави Бинев да изчезне някъде безславно; ето сега ние пък ще ви предложим пак кандидат, защото нас ни се пада тази комисия, видите ли. Той ще бъде облечен в други дрешки, но това е де факто същия кандидат“ подчерта отново директорът на Младежкия и добави: „Аз съм отново погнусен от този акт на Патриотичния фронт и липсата на реакция от страна на ГЕРБ и най-вече на Реформаторския блок, от които отдавна съм свалил доверието си. А страшно много хора направихме компромис и гласувахме за тях“.

Люцканов обясни, че в театъра му предстоят две премиери, а продължава да няма пари въпреки обещанието на Министерството на културата. Чудим се как да свържем двата края и само защото сме отговорни и за да не разочароваме нашите зрители удържаме да не пуснем кепенците. Ако държавата и МК не решат тези проблеми, както и другите с кранчетата, които изтичат от бюджетите на някои театри, и Питър Брук да дойде за председател на Комисията за култура и медии, няма да има никакво значение, защото тя не твори кой знае какво, но вдига ръка, смята той.

Трябва да има стратегия как да се развива културата в тази бедна държавица, как да бъдат разходвани по-разумно дори и малките средства и лека полека да се тръгне да се качват парите за култура, МК да се бори за значими европейски проекти – ако това стане, струва ми се, че Комисията по култура ще отива все повече на заден план, заключи Влади Люцканов и добави за финал: „Не съм разговарял с колегите, но аз мисля, че трябва да се възпротивим и на това назначение. Любител съм на женската красота, но на нас Барби не ни трябва, а разумен човек, който да работи за културата, да има нещо общо с нея и все пак миналото му да не е обида за нас“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евгени Генчев

    0 0 Отговор
    Разбирам стремежа на госпожата или госпожица Бачирова, незнам точно каква е там, да направи "добро впечатление" на Влади Люцканов, но обръще от рода: "ти пък кой си?" неправи добро впечатление у колегите, които познават Иво, а те не са малко. Така, че моля мерете си приказките, госпожо
  • 2 АБВ

    0 0 Отговор
    ДО ПРЕДСТАВЛЯВАЩИТЕ КОНСТИТУЦИОННО РАЗПИСАНИТЕ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ.
    УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА - БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ОТГОВОРЕТЕ ПУБЛИЧНО АКО ОБИЧАТЕ НА СЛЕДНИТЕ ТРИ ВЪПРОСА:
    1. КОГА? 2. КОГА? и 3. КОГА?
    ( И НЕЗАБРАВЯЙТЕ: ЗАПОЧНА ОБРАТНОТО БРОЕНЕ!)

    1. КОГА ЩЕ НАКАЖЕТЕ ГЕНОЦИТА И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ЦЕЛЯЩИ УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ, БИТ, КУЛТУРА и ЕТНОС. ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ПРОТИВ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ съгласно НК, ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ПРОТИВ ЛИЧНОСТТА, ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА и ФИНАНСОВАТА СИСТЕМА в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ?

    2. КОГА ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИТЕ ЕФЕКТИВНО В ИДЕНТИФИЦИРАНЕТО НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА- МЕСТНИ И ЧУЖДЕСТРАННИ НА КОИТО ДА БЪДАТ ПОВДИГНАТИ ОБВИНЕНИЯ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ КАТО ИЗВЪРШИТЕЛИ И/ИЛИ ПОДБУДИТЕЛИ И/ИЛИ ПОМАГАЧИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ НА ПРЕХОДА след 1989година по предходния въпрос 1?

    3. КОГА ЩЕ ИМА ЕФЕКТИВНО СЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО И СПРАВЕДЛИВИ СЪДЕБНИ ПРОЦЕСИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ?
  • 3 аз

    0 0 Отговор
    Ми като не сте излъчили кандидат няма сега да мрънкате бе г-н Люцканов
  • 4 Ееро Мунчо

    0 0 Отговор
    Г-да Велики артисти и културтегери - не се ли вземате много на сериозно и на високо?! Които и да сте - все пак съм гледал на живо Борис Христов, Георги Парцалев, Енчо Багаров, Николай Хайтов - да ги изреждам ли всичките, да, с очите си съм гледал как мъж държеше на раменете си агне, за да получи билет за опера с Николай Гяуров, което бледнее пред всичките ви пърформанси, вувузели и пр. Освен, че вашите протести ми бледнеят, не разбирам какво изобщо искате, ако сте учили логика?! Е, какво очаквате да стане, ако вместо Бинев или новата отново шеф стане Стефан Данаилов?!...Суета, суета, суета сует!...
  • 5 АДОЛФ ХИТЛЕР

    0 0 Отговор
    ДОКОГА ЩЕ ГО МАНДАХЕРЦАТЕ ТОЯ ЧЕРВЕН ДАНАИЛОВ,ПЪРВА И ДЕЖУРНА ПОДПОРА НА ЕДНО ОТ ПАРТИЗАНСКИТЕ ЧЕТИ,ЗАКОПАЛИ БЪЛГАРИЯ- Т.НАР. БЙЕСЙЕПЙЕ?? МАЛКО ЛИ ТИ БЕШЕ,ПСЕВДО-ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ПСЕВДО-ЕЛИТЕ,НАЛИ ТОЗ НЕЧИСТОПЛЪТЕН ДАНАИЛОВ БЕШЕ МИНИСТЪР..И КАКВО РАЗЦЪФНА ЛИ КУЛТУРАТА ВИ???? ЗА КАЙМЕТАТА,ЗА ПАРИЦИТЕ ВИ Е ЦЕЛИЯ ЗОР,ЩОТО ОНАЯ МУТРА ИЛИ КАКВОТО ЩЕ ДА Е БИНЬОВ СЕ ЗАКАНИ ДА ПОРАЗБУТА "КУЛТУРНИТЕ" ВИ АВГИЕВИ ОБОРЧЕТА НЕЧИСТОПЛЪТНИ! ЗАТУЙ ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГА- ЗАТУЙ НАПРИМЕР ЕДИН ЗАЙЧО ЦИЦИН УСИЛНО СЕ ТИКАШЕ ДА ПЕЛТЕЧИ И ЦЪРКА ПО МЕДИИ И ПЛОЩАДЧЕТА..НЕ Е САМО ТОЙ! КУЛТУРЯГИ,КОИТО ГЛАДНИ ЩЕ УМРАТ ПО БЕЛИЯ СВЯТ,НИКОЙ НЕ ГИ ЗНАЕ ТАМ,А И С КАКВО ДА ГИ ЗНАЕ?? С ДИВОТИЯТА,НЕЧЕСТНОСТТА,НЕКАДЪРНОСТТА ИМ ЛИ?!
  • 6 фффф

    0 0 Отговор
    какви проблеми,бе,Владко?? Проблемите са ви тия,като навсякъде- ПАРИ! Нямате ПАРИ,искате ПАРИ! Обаче да не коментирам какви посредствени некадърни артистчета и актьорчета се пръкват от тия,младите и още по-младите! Ужас..жалка история! Но е нормално-няма как в една България да се родят таланти и извисени натури,чувствени и чувствителни! Оттук натам какво ти изкуство,каква ти култура?! ДА ВИ Е ЧЕСТИТА МУТРЕСО-МЕТРЕСАТА,НЕ ЧЕ НЕЩО ЩЕ НАПРАВИ,НЕ ЧЕ НЕЩО РЕВИЗИЯ И ПРОМЯНА ЩЕ ПОДПОМОГНЕ ИЛИ ПРЕДИЗВИКА..СПЕТЕ СПОКОЙНО,НИКОЙ НЯМА ДА ТЕ БУТНЕ,БЕЗКУЛТУРНИЦИ!!!
  • 7 Toko

    0 0 Отговор
    Бат Влади и останалите ще са най-доволни,ако Митко Пайнера заеме поста!!!