Отидете към основна версия

2 848 3

Българи и поляци се бият рамо до рамо за пръв път от Втората Световна война насам

  • кербала-
  • филм-
  • премиера-
  • българия-
  • полша
Режисьорът Крищоф Лукашевич по време на представянето на "Кербала" в кино "Люмиер" (Сн. М. Богданова ©)

Тази вечер беше премиерата на полския филм с българско участие „Кербала”. Той се представя в рамките на София Филм Фест, а официално тръгва по кината от 18 март. От българска страна в него участват Христо Шопов и Александър Сано.

Филмът пресъздава реални военни действия от войната в Ирак. Годината е 2004 г., когато бунтовници нападат град Кербала, а на атаката са подложени български и полски войници.

Филмът впечатлява с ефектите си, благодарение на които буквално „прехвърля” зрителя на бойното поле. В края му има снимки, направени по време на битката, предоставени от войниците, които почти не се различават от това, което авторите на филма показват.

„Мисля, че „Кербала” е изключително важен за най-новата история и на Полша, и на България. В него нашите войски са братя по оръжие. Те защитават заедно Кербала, показвайки най-важните черти в характера на един войник, което се вижда и във филма”, каза по време на премиерата тази вечер в кино „Люмиер” режисьорът Крищоф Лукашевич.

„Интересът към този филм не е случаен. За нас – поляците, той представя едно много важно историческо събитие на голямата битка, в която участват полски войници от Втората Световна война насам. За нас Кербала е филм за сътрудничеството, за това че заедно може да постигнем много повече отколкото сами”, каза посланикът на Полша в България н.пр. Кшищов Краевски.

„Келбала” е е видян от близо 400 000 души в Полша и третият най-гледан филм в страната за година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини