Отидете към основна версия

1 312 0

Протест срещу бюрократщина в театрите

  • театър-
  • стоян бъчваров

Писмо с искане за отмяна на разпоредбите по Наредба 10, член 15 на Министерството на образованието и науката

Писмо с искане за отмяна на разпоредбите по Наредба 10, член 15 на Министерството на образованието и науката, подписват директорите на културни институти във Варна. Текстът, срещу който скачат, е свързан с бюрократични процедури и рестрикции за организираното посещение на ученици на театрални представления, концерти, изложби и музеи, пише в. "Монитор".

Идеята беше дискутирана в Драматичния театър „Стоян Бъчваров” във Варна по време на Европейската нощ на театрите. Публичната дискусия, свързана с достъпа до култура за учениците в България с модератор, режисьорът Стоян Радев, поставя началото на широк обществен дебат за промени в съществуващите държавани разпоредби, които усложняват ученическия достъп до театрални, оперни, балетни спектакли, концерти, изложби и др.

Артисти, директори на културни институти, журналисти и учители във Варна се обявиха категорично против прекалено голямата бюрокрация, съпровождаща посещениятата на ученици на представления и изложби, к. Това обикновено води до отказ от страна на директорите на учебните заведения и учителите да ги организират, коментираха дискутиращите. В подкрепа на писмото на директорите на културни институти изявиха желание да се подпишат също журналисти и учители от медии и учебни заведения в морския град.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Шанс за държавните театри

    Шанс на държавните театри, които генерират голям преразход на средства дава Министерството на културата. Така театрите могат да заработят активно, да ...
    10.02.2016
    977
    0
  • Колко пари ще доплаща държавата за култура

    Правителството прие постановление за утвърждаване на единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, осъществяващи дейности ...
    10.02.2016
    889
    0