Отидете към основна версия

3 581 10

Над 200 гайдари и Валя Балканска откриват Роженския събор

  • рожен-
  • роженски събор-
  • валя балканска-
  • родопа

Над 3500 изпълнители от цялата страна и гостуващи групи на бесарабски българи от Украйна ще се представят на 4 сцени на Роженските поляни от 19 до 21 юли

Снимка: БГНЕС, архив

Изпълнения на над 200 гайдари, ансамбъл "Родопа", Валя Балканска и Петър Янев ще звучат на откриването на Роженския събор на 19 юли, съобщиха организаторите от сдружение "Рожен - наследство в бъдещето".

Над 3500 изпълнители от цялата страна и гостуващи групи на бесарабски българи от Украйна ще се представят на 4 сцени на Роженските поляни от 19 до 21 юли. Националният фолклорен конкурс е част от програмата на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019".

Събитието продължава традицията на Роженския събор с вековна история, но наред с фолклорната програма съчетава в статута и представяне на животновъдството като местен поминък.

Българското знаме на площ над 7000 кв. м ще бъде разгърнато на Роженските поляни в дните на събора. Утре от 13 часа организаторите обявяват церемония за общо разпъване на националния трибагреник с рекордни размери. В инициативата ще се включат известни български спортисти и шампиони, сред които Тервел Пулев, Катя Дафовска, Елица Янкова, Радо Янков.

В дните на събора е осигурен обществен транспорт от Смолян, Чепеларе и Момчиловци до Рожен. Паркинги с капацитет 17-20 хиляди места за автомобили ще бъдат разположени в съборното селище. Организаторите призовават гостите да се придвижват с обществен транспорт, за да се избегнат задръствания.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.

Свързани новини