Last news in Fakti

17 Юли, 2019 20:04 3 568 10

Над 200 гайдари и Валя Балканска откриват Роженския събор

  • рожен-
  • роженски събор-
  • валя балканска-
  • родопа

Над 3500 изпълнители от цялата страна и гостуващи групи на бесарабски българи от Украйна ще се представят на 4 сцени на Роженските поляни от 19 до 21 юли

Над 200 гайдари и Валя Балканска откриват Роженския събор - 1
Снимка: БГНЕС, архив

Изпълнения на над 200 гайдари, ансамбъл "Родопа", Валя Балканска и Петър Янев ще звучат на откриването на Роженския събор на 19 юли, съобщиха организаторите от сдружение "Рожен - наследство в бъдещето".

Над 3500 изпълнители от цялата страна и гостуващи групи на бесарабски българи от Украйна ще се представят на 4 сцени на Роженските поляни от 19 до 21 юли. Националният фолклорен конкурс е част от програмата на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019".

Събитието продължава традицията на Роженския събор с вековна история, но наред с фолклорната програма съчетава в статута и представяне на животновъдството като местен поминък.

Българското знаме на площ над 7000 кв. м ще бъде разгърнато на Роженските поляни в дните на събора. Утре от 13 часа организаторите обявяват церемония за общо разпъване на националния трибагреник с рекордни размери. В инициативата ще се включат известни български спортисти и шампиони, сред които Тервел Пулев, Катя Дафовска, Елица Янкова, Радо Янков.

В дните на събора е осигурен обществен транспорт от Смолян, Чепеларе и Момчиловци до Рожен. Паркинги с капацитет 17-20 хиляди места за автомобили ще бъдат разположени в съборното селище. Организаторите призовават гостите да се придвижват с обществен транспорт, за да се избегнат задръствания.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    4 18 Отговор
    Още от робския позор на робското племе!А хорце в рикътъ няма ли да има?

    Коментиран от #2, #3, #9

  • 2 ...

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    Ако те поудавят в ”рикътъ” ще е още по-завладяващо!!! И НЕповторимо, за съжаление...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пампорово

    1 7 Отговор
    Събор на чалгата и кича.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Ако мине, а?

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пампорово":

    Цитат: "Събор на чалгата и кича.". Ама НЕ минава! Заглавие на статия от "Факти" от 12 юли:" Абсолютна забрана за чалга на събора на Рожен". За да си "шерп" при gpъmuя "филантроп" очевадният иguomuзъм не е задължителен, но помага...
  • 7 Зик

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пампорово":

    Каква чалга къв кич в твойта глава . Ако не си ходил иди и виж . Фолклор , танци , народна музика за душата . Това не са ония силиконки без мозък дето пеят тъпни . Това е истинско изкуство.
  • 8 Kris

    2 0 Отговор
    Гледай утре уникалната БГ организация по задръстване то!
  • 9 Мушу Магавриди

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    Тъй де, ам'че как! Къде е тук циливилизацията!?!?! Къде са тук евроатлантическите ”ценности”, питам аз?!?!? Друго си е у Софето на парада на аналн0paзkpenocmeните! Тамо е Гейропата, не у тоя див балкан!!!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.