Отидете към основна версия

1 199 12

Творците в свободния сектор ще получават минималната заплата за 3 месеца

  • боил банов-
  • деница сачева-
  • творци

Става дума за тези, които през миналата година са получавали до 1000 лв. на месец доход

Кадър БНТ

Министърът на културата Боил Банов даде брифинг, за да представи правителствените решения и мерките в подкрепа на културния и творческия сектор на национално ниво. На брифинга присъстваха също министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, певицата Люси Дяковска и Атанас Маев.

Банов припомни, че са подсигурени заетите в държавните културни институции за 6 месеца, за да бъдат спокойни в своята работа.

В свободния сектор, където са заети немалка част от българските артисти ще се приложи следната мярка за най-нуждаещите се: За времето на извънредното положение плюс един месец след това, ще се осигури минимална работна заплата, заедно с осигуровките. Става дума за тези, които през миналата година са получавали до 1000 лв. на месец доход, съобщи БНТ.

Министърът уточни, че в понятието „артисти“ има предвид всички хора от сферата на културата.

Отделно от това се разработва механизми за след извънредното положение.

Възнамерява се да се увеличат бюджетите на творческите проекти, където ще се увеличат административните разходи на 25-30% , за да се създаде устойчивост. Ще се удължат и сроковете на тези проекти.

"Това не са социални помощи, това е подкрепа за нашия дух", каза Банов.

Министър Сачева заяви, че се очаква около 1200 души да бъдат подкрепени.

Около 2,7 млн. лева ще струва това.

Ще се продължи програма "Мелпомена", която е на стойност 2 млн. лева. Тя е за около 230 работни места в държавните и общински театри, театрални, музикални и продуцентски къщи. Програмата е с Министерство на културата и Съюза на артистите.

1553 заявления са подадени вчера по програмата 60/40, каза Сачева. Част от тях са от творческия сектор, като общо са 22 015 служители.

Вчера има за втори пореден ден по-нисък брой регистрирани безработни - 4670, като 3385 са декларирари, че са загубили работата вследствие на кризата.

502 души са си намерили работа вчера, като общият брой става 11 033 души. Общият брой безработни у нас са 72 000.

В момента има възможност общините да кандидатстват, за да получат финансиране за патронажна грижа, което е за 40-45 000 души от населението. Около 22 000 души са тези, които ще получат топъл обяд.

1200 семейства ще бъдат допълнително изхранени по време на кризата, благодарение на дарения на правителството, служители на Министерството на труда и социалната политика и частни дарители.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини