Last news in Fakti

10 Април, 2020 09:45 1 192 12

Творците в свободния сектор ще получават минималната заплата за 3 месеца

  • боил банов-
  • деница сачева-
  • творци

Става дума за тези, които през миналата година са получавали до 1000 лв. на месец доход

Творците в свободния сектор ще получават минималната заплата за 3 месеца - 1
Кадър БНТ

Министърът на културата Боил Банов даде брифинг, за да представи правителствените решения и мерките в подкрепа на културния и творческия сектор на национално ниво. На брифинга присъстваха също министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, певицата Люси Дяковска и Атанас Маев.

Банов припомни, че са подсигурени заетите в държавните културни институции за 6 месеца, за да бъдат спокойни в своята работа.

В свободния сектор, където са заети немалка част от българските артисти ще се приложи следната мярка за най-нуждаещите се: За времето на извънредното положение плюс един месец след това, ще се осигури минимална работна заплата, заедно с осигуровките. Става дума за тези, които през миналата година са получавали до 1000 лв. на месец доход, съобщи БНТ.

Министърът уточни, че в понятието „артисти“ има предвид всички хора от сферата на културата.

Отделно от това се разработва механизми за след извънредното положение.

Възнамерява се да се увеличат бюджетите на творческите проекти, където ще се увеличат административните разходи на 25-30% , за да се създаде устойчивост. Ще се удължат и сроковете на тези проекти.

"Това не са социални помощи, това е подкрепа за нашия дух", каза Банов.

Министър Сачева заяви, че се очаква около 1200 души да бъдат подкрепени.

Около 2,7 млн. лева ще струва това.

Ще се продължи програма "Мелпомена", която е на стойност 2 млн. лева. Тя е за около 230 работни места в държавните и общински театри, театрални, музикални и продуцентски къщи. Програмата е с Министерство на културата и Съюза на артистите.

1553 заявления са подадени вчера по програмата 60/40, каза Сачева. Част от тях са от творческия сектор, като общо са 22 015 служители.

Вчера има за втори пореден ден по-нисък брой регистрирани безработни - 4670, като 3385 са декларирари, че са загубили работата вследствие на кризата.

502 души са си намерили работа вчера, като общият брой става 11 033 души. Общият брой безработни у нас са 72 000.

В момента има възможност общините да кандидатстват, за да получат финансиране за патронажна грижа, което е за 40-45 000 души от населението. Около 22 000 души са тези, които ще получат топъл обяд.

1200 семейства ще бъдат допълнително изхранени по време на кризата, благодарение на дарения на правителството, служители на Министерството на труда и социалната политика и частни дарители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оффффф

    10 1 Отговор
    И двамата нагаждачи сте от един дол дренки , вечно до кокала и на народна хранилка !
  • 2 Гост4

    9 1 Отговор
    Турция ще раздавана всички останали без работа по около 350лв.до като трае извънредното положение,а те бяха изпаднали във "финансова" криза, явно тази кеиза е била "благодарение" на медиите!
  • 3 Последния софиянец

    4 3 Отговор
    Безработните почнаха да скачат от прозорците и намаляха. Ура, другари!
  • 4 ИДИОТИ

    7 1 Отговор
    Не мога да разбера за едно нещо правителството и то е:
    Вече наближаваме 1 месец от извънредното положение и знам със сигурност, че на много хора им трябват средства за подмомагане. Относно този безлихвен кредит не мога да разбера защо толкова бавно става процедурата и как аджеба хората ще издържат до края на месец Април за да получат безлихвен кредит. АЗ примерно се договорих с работодателя да не ме съкращава и да изчака за да се възползвам от този " безлихвен кредит" сега научавам че това ще стане чак края на месец Април???? Щяло да отнеме време защото банките имали и почивни дни.. Е не немога... В извънредно положение сме, а банките си почиват. Явно не са разбрали, че банката я има благодарение на хората. Крайно време е да има прозрачност и ние работниците да имаме позиция в тези решения! Лично аз в най-бърз момент имам ли шанс да изчезна от тази смешна държава, ще го направя незабавно!

    Коментиран от #8

  • 5 Новинар

    7 0 Отговор
    как така стана ,че вижте вчера се регистрираха и ето днес си намериха работа ,имайки предвит ,че много има които дълго време търсят и едва си намират работа ,как става това ?

    Коментиран от #9

  • 6 Ало

    8 0 Отговор
    Банов съм !
  • 7 Консултант

    12 0 Отговор
    Тези пари ще се заработват ли или са такса спокойстие?Тези артисти нямат ли отпуски?Защо всички бизнеси се приканват да пускат работниците си в отпуск,а за културната сфера това не важи?Защо?КТ важи за всички.Те също биха могли да кандидатстват за заем от 1500лв.За кои други сектори ще предложите такава ,,държавна помощ"?
  • 8 Дельо хайдутин

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ИДИОТИ":

    Банките чакат да видят кой ще оживее.Умрелите не връщат кредити.
  • 9 Последния софиянец

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Новинар":

    Лъжат! Разгониха безработните с полиция пред бюрата. Заработиха нарочно още по бавно и викат че има намаление. Гадове!
  • 10 Иво Минджев

    5 0 Отговор
    Дават ли някакви пари ,или само обещават?
  • 11 тариката

    0 2 Отговор
    що така, ама на артист и сълзите му вера немам, а на певец още повече, ми да си продадат някой от апартаментите да имат за хлебо ...
  • 12 чичо рук

    3 0 Отговор
    тОВА ЗА МАРГИНАЛИТЕ ЛИ СЕ ОТНАСЯ?