Отидете към основна версия

1 722 3

Продадоха на търг вещи, свързани с Пикасо, за над 6 млн. евро

  • пабло пикасо-
  • вещи-
  • търг-
  • сотбис-
  • художник-
  • аукцион

Наддаванията се проведоха в интернет

Снимка: shutterstock

Онлайн търг за почти 200 произведения, обхващащи кариерата на световно известния испански художник Пабло Пикасо, донесе почти 5 милиона паунда (6,1 милиона евро) на Sotheby's. Това съобщиха от лондонската аукционната къща в петък.

Това е първият аукцион, проведен в Лондон, след смекчаването на ограничителните мерки, свързани с пандемията от новия коронавирус.

Наддаванията се проведоха в интернет, ниша, която от Сотбис желаят да попълнят и развият при евентуална поява на втора вълна от COVID-19. На колекционерите бяха предложени рисунки, керамики дори и палитри на великия художник, с които е нарисувал някои от най-известните си платна.

10-дневният търгът "World of Picasso", който завърши в четвъртък, включваше 60 творби от частната колекция на внучката на художника Марина Пикасо.

Най-интересният артикул се оказа ваза от 1950 г. - "Голяма ваза с голи жени" („Grand Vase aux Femmes Nues“) - която е продадена за 482 000 евро, заявиха от Sotheby's.

Друг забележителен предмет беше палитра, използвана от Пикасо, която се продава за повече от 56 000 паунда, въпреки че максималната оценка за продажбата ѝ бе едва 6000 паунда.

Имаше 39 оферти за палитрата, която художникът използва през юни 1961 година.

Пикасо, който умира във Франция през 1973 г. на 91 години, е един от най-влиятелните художници на ХХ век и е един от основателите на кубизма.

Останалата част от лотовете бяха предложени от частни колекции. "Сотбис" отвори врати за ценителите в понеделник, след като бяха смекчени ограничителните мерки, свързани с COVID-19. 

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини