Last news in Fakti

21 Юни, 2020 15:55 1 713 3

Продадоха на търг вещи, свързани с Пикасо, за над 6 млн. евро

  • пабло пикасо-
  • вещи-
  • търг-
  • сотбис-
  • художник-
  • аукцион

Наддаванията се проведоха в интернет

Продадоха на търг вещи, свързани с Пикасо, за над 6 млн. евро - 1
Снимка: shutterstock

Онлайн търг за почти 200 произведения, обхващащи кариерата на световно известния испански художник Пабло Пикасо, донесе почти 5 милиона паунда (6,1 милиона евро) на Sotheby's. Това съобщиха от лондонската аукционната къща в петък.

Това е първият аукцион, проведен в Лондон, след смекчаването на ограничителните мерки, свързани с пандемията от новия коронавирус.

Наддаванията се проведоха в интернет, ниша, която от Сотбис желаят да попълнят и развият при евентуална поява на втора вълна от COVID-19. На колекционерите бяха предложени рисунки, керамики дори и палитри на великия художник, с които е нарисувал някои от най-известните си платна.

10-дневният търгът "World of Picasso", който завърши в четвъртък, включваше 60 творби от частната колекция на внучката на художника Марина Пикасо.

Най-интересният артикул се оказа ваза от 1950 г. - "Голяма ваза с голи жени" („Grand Vase aux Femmes Nues“) - която е продадена за 482 000 евро, заявиха от Sotheby's.

Продадоха на търг вещи, свързани с Пикасо, за над 6 млн. евро

Друг забележителен предмет беше палитра, използвана от Пикасо, която се продава за повече от 56 000 паунда, въпреки че максималната оценка за продажбата ѝ бе едва 6000 паунда.

Имаше 39 оферти за палитрата, която художникът използва през юни 1961 година.

Пикасо, който умира във Франция през 1973 г. на 91 години, е един от най-влиятелните художници на ХХ век и е един от основателите на кубизма.

Останалата част от лотовете бяха предложени от частни колекции. "Сотбис" отвори врати за ценителите в понеделник, след като бяха смекчени ограничителните мерки, свързани с COVID-19. 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хер Флик

    2 0 Отговор
    А Грешната Мадона с големите бомби продава ли се!?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Заради натиска от инфлация е презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата, както и презапасяването със суровини и дълготрайни активи, а също и баснословното инвестиране във всякакви щуротии от абстракционистки картини до гащите на Жозефина.
    Време е за оздравителна ДЕФЛАЦИЯ.
    Дефлацията ще вкара банките в правия път и ще спре презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата.