Отидете към основна версия

7 156 4

„Котаракът в чизми 2“ върна надеждата ни в съвременното анимационно кино (ТРЕЙЛЪР)

  • котаракът в чизми 2-
  • кино

Филмчето несъмнено е фаворит за големите награди в жанра си

Снимка: Forum Film

Не съм привърженик на насилствените франчайз продължения. Държа да го отбележа! И въпреки това, „Котаракът в чизми 2“ се оказа най-приятната изненада през 2022 г., що се отнася до анимациите. Дори смело мога да заявя, че надеждата ми в съвременното анимационно кино се възвърна след няколкото кошмарни опита за политическа пропаганда, като „Крокодилът Лайл“ и „Чуден свят“.

DreamWorks Animation попадна на златна мина през 2001 г. с „Шрек“ и оттогава насам разви мултимилиарден франчайз около нестандартния приказен герой. Официалните данни дори сочат, са всички заглавия до момента са събрали над $3,5 млрд., а по всичко личи тази сума ще продължи да набъбва с времето.

Котаракът в чизми 2“ ни среща отново с един от второстепенните герои около Шрек, но този път Котаракът е принуден да се бори за последния си останал живот, откривайки начин, с който да започне отначало. Приключенията му обаче го срещат с Големия лош вълк, трите мечки, Златокоска и „Големия“ Джак Хорнър. Всички те са в преследване на една и съща цел, но само един ще успее в края. Това, което никой не очаква междувременно, е, че самата надпревара се оказва много по-ценна за всички от крайния резултат.

Няма да ви разкривам повече от сюжета, защото бих искал филмът да стори с вас това, което стори и със самия мен. А именно, да започна да си задавам въпроси за собственото ми преследване на мечтите. Тази анимация има за цел точно това - да ни накара за миг да слезем от скоростния влак на живота, да се огледаме наоколо и да видим какво всъщност пропускаме, докато покоряваме нови светове.

Джоел Крофърд е най-големият виновник за успеха, в който се превръща „Котаракът в чизми 2“. Режисьорът може и да е сравнително неопитен, но е съумял по прекрасен начин да извлече максимума от сценария на Томи Суърдлоу. Видимо е с просто око, че всички са стъпили здраво на стабилните основни и са започнали да градят проекта с дружни усилия. Приказната концепция е съхранена в типичния стил на франчайза, комедията е подходяща за малки и големи, а важните послания са представени по такъв начин, че дори невръстно дете да си извади нужните поуки без нужда от филтрация на нежелани политически послания.

Този филм ни предлага един прекрасен прочит на теми, като осиновяването, радостта от живота, амбицията, ценностната система и куп други ключови елементи, които свикнахме да бъдат изкривявани от самопровъзгласилите се глашатаи на новото време в социалните мрежи и мейнстрийм медиите.

Опасявам се обаче, е широката общественост ще пропусне това заглавие със скептичен поглед. Надявам се, че мнозина все пак ще го предпочетат около коледните празници, защото си струва всяка секунда. Киното има нужда от повече подобни филми, за да възвърне позагубените си достойнство и вяра в изкуството.

Котаракът в чизми 2“ получава 8/10 от мен. Трудно бих го наредил сред най-добрите заглавия в жанра, но с лекота го поставям на повърхността за отминаващата си 2022 г. Надявам се, че на „Златния глобус“ също ще бъде удостоен със съответната статуетка.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини