Отидете към основна версия

3 929 22

Откриха останки от членове на семейството на Александър Велики (СНИМКИ)

  • александър велики-
  • останки-
  • история-
  • археология-
  • археологически разкопки

Установени са и предмети, принадлежали на самия Александър Велики

Илюстративна снимка: Shutterstock

След години на спекулации и спорове археолозите най-накрая идентифицираха на кого принадлежат три гробници, за които се смята, че са на семейството на Александър Велики. Намиращи се в Голямата гробница на Вергина в Северна Гърция, погребалните места съдържат останките на бащата, мащехата, полубратята и сина на Александър, както и доспехи и други предмети, принадлежали на самия него.

Открити през 1977 г., гробниците са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и според авторите на новото проучване "съдържат изумително богат набор от погребални вещи". Въпреки това, макар никога да не е имало съмнение, че погребаните кости са принадлежали на близки роднини на Александър, учените са прекарали почти половин век в препирни за това кой точно е положен във всеки гроб, пише IFL Science.

За да разберат кой кой е, авторите на изследването комбинират остеологични анализи, макрофотография, рентгенови снимки и анатомични дисекции на древните останки с исторически източници от древното минало. По този начин те откриват, че Гроб I съдържа костите на мъж с наранено коляно, както и на жена и бебе, което е било само на няколко дни или седмици по време на смъртта.

Поради това те стигат до заключението, че мъжката фигура е цар Филип II Македонски - бащата на Александър Велики, за когото е известно, че е куцал. Изключително младата възраст на бебето се вписва напълно и в историята за убийството на Филип през 336 г. пр., пише Блиц.

"Поради древни изображения и описания някои учени предполагат, че някои от предметите в гробница II, като например доспехите, са принадлежали на Александър Велики, което е възможно само ако това е гробницата на Архидея, а не на Филип II", пишат авторите. Така тези останки са определени като останки на "много по-малко впечатляващия брат на Александър" и неговата доста впечатляваща съпруга-воин.

И накрая, авторите на изследването не намират причина да поставят под съмнение отдавнашното предположение, че Гробница III съдържа останките на Александър IV, малолетния син на Александър Велики.

Така че, казано накратко, изследователите пишат, че "представените доказателства подкрепят заключението, че гробница I принадлежи на крал Филип II, неговата съпруга Клеопатра и тяхното новородено дете. Гробница II принадлежи на цар Аридей и съпругата му Адея Евридика. Гробница III е на Александър IV."

"Тези заключения опровергават традиционните предположения, че гробница II принадлежи на Филип II", казват те.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.

Свързани новини