Отидете към основна версия

2 634 0

България се покланя пред оперетната прима Лиляна Кисьова утре

  • лиляна кисьова-
  • почина-
  • поклонението-
  • операта-
  • държавния музикален театър

Дълги години двамата с Видин Даскалов бяха любимият дует на българската публика

Поклонението пред незабравимата звезда на българската оперета Лиляна Кисьова ще се състои във вторник, 21 януари 2014 г. от 11.00 до 13.00 часа във фоайето на Музикалния театър в София. Голямата певица почина в петък на 85-годишна възраст.

Лиляна Кисьова е родена на 3 юни 1928 г. в Троян. Тя става една от звездите на оперетната сцена от златния период на това изкуство у нас - 50-те - 70-те години на миналия век. Солистка е на Държавния музикален театър в София от 1951 г. Изпълнява повече от 80 роли, като едни от най-популярните са тези в "Царицата на чардаша", "Мамзел Нитуш", "Веселата вдовица", "Службогонци". Пяла е както в България, така и в чужбина. Има множество награди, удостоявана е с ордени и медали. Последното й излизане на сцената е през 2001 г.

Близо десет години неин основен партньор на сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ беше друг любимец на оперетната публика – колоритният Видин Даскалов. Самият той признаваше, че „с Лили са като две тела с общо сиво вещество".

През 2009 г. певицата губи съпруга си Константин Хаджикостов, известен в близкото минало буфосинхронист. Последните години от живота й са помрачени от съдебни битки за софийското жилище на семейството.

Колегите на голямото сопрано от ДМТ „Ст.Македонски”инеговия наследник – Държавния музикален и балетен център, писаха по повод на нейната кончина:

"Пепита, Щаси, Шани, Чебулета, Елайза Дулитъл, Адела, Лиза, Янка, Дейзи, Ханума, Настася, Цецилия, Пепи, Летиция, Донна Лусия, Анита, Станка, Любаша, Кристина, Алиш, Марийчето, Мис Мейбъл...

Това са част от нейните превъплъщения на сцената на ДМТ “Ст.Македонски“, с които ще остане в сърцата ни!

Отличена с високи държавни награди, Лиляна Кисьова оставя златна страница в българската култура!

Пътят й към оперетното изкуство започва от студентската скамейка и искрено му отдава огромния си талант и енергия. Трудно е да се обходи галерията от героини, които е изиграла на сцената.

За 44 сезона на сцената на Музикалния театър, израства като една от най-ярките и талантливи интерпретатори    в този жизнерадостен и оптимистичен жанр. Неин партньор на сцената дълги години е оперетната легенда Видин Даскалов.Те остават в историята на театъра като един от най-колоритните субретни дуети!

Лили, оставяш златна диря! Огнена, магнетична, незабравима!"

Министерството на културата също издаде некролог за именитата българска оперетна актриса Лиляна Кисьова. В него се казва:

„Напусна ни един прекрасен артист, отдал безрезервно талант, усърдие и вдъхновение на музикално-сценичното изкуство. Тя дари на публиката незабравими мигове със забележително присъствие в незабравими спектакли и с одухотворените си интерпретации на десетки роли от шедьоврите на световната и българска оперетна класика.

Полученото признание за висотата на нейното майсторство са дългогодишните й успехи. Нейният талант остави дълбока следа в развитието на родното музикално изкуство.

Културната ни общественост отдава заслужена почит, уважение и признателност към нейния принос за развитието на българското изкуство и култура“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини