Европейската комисия одобри включването на още един качествен български хранителен продукт в регистъра на храните с традиционно специфичен характер - „Роле Трапезица“.
Наименованието на този уникален български продукт произхожда от името на историческия хълм Трапезица в старопрестолния град на болярите — Велико Търново.
Той представлява пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън). Българският деликатес ще бъде добавен в списъка на над 1200 защитени продукта.
Наименование на "Роле трапезица" е придобило гражданственост, без географския регион да оказва влияние върху производството му. Наименованието е специфично само по себе си, защото се използва и е познато на територията на България и има дългогодишна история и репутация. Под това наименование продуктът се произвежда и е популярен в цялата страна.
„Роле Трапезица“ е подходящо за директна консумация след обелване на обвивката.