Last news in Fakti

4 Септември, 2014 17:00 1 752 0

ЕК регистрира българския деликатес "Роле Трапезица"

  • ек-
  • регистрира-
  • българския-
  • деликатес-
  • "роле трапезица"

Европейската комисия одобри включването на още един качествен български хранителен продукт в регистъра на храните с традиционно специфичен характер - „Роле Трапезица“.

Наименованието на този уникален български продукт произхожда от името на историческия хълм Трапезица в старопрестолния град на болярите — Велико Търново.

Той представлява пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън). Българският деликатес ще бъде добавен в списъка на над 1200 защитени продукта.

Наименование на "Роле трапезица" е придобило гражданственост,  без географския регион да оказва влияние върху производството му. Наименованието е специфично само по себе си, защото се използва и е познато на територията на България и има дългогодишна история и репутация. Под това наименование продуктът се произвежда и е популярен в цялата страна.

 „Роле Трапезица“ е подходящо за директна консумация след обелване на обвивката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА