Отидете към основна версия

2 084 15

ДПС иска оставката на Москов

  • дпс-
  • оставката-
  • петър москов

Причина за това е скандалът с линейките и решението на министъра те да бъдат придружавани от полицейски патрули

ДПС поиска от здравния министър Петър Москов да си подаде оставката, а причина за това е скандалът с линейките и решението на министъра те да бъдат придружавани от полицейски патрули.

Искането на ДПС беше съобщено от парламентарната трибуна от Тунчер Кърджалиев.

„В продължение само на няколко дни станахме свидетели на два антидемократични акта, които според ДПС са укорими заради това, че са извършени от хора, които са представители на политически партии с амбициите да са демократични”, заяви Кърджалиев.

Той коментира, че на 7 декември Москов е казал, че има два нови случаи на лекари, които са били жертва на насилие. По думите на Кърджалиев, Москов е казал, че който е избрал да живее като скот, получава и правото да живее като такъв и със своя заповед ще свали отговорността от регионални центрове.

„На някой демократ с по-реактивен характер ще му се поиска да изкрещи: „За какъв се мислите, г-н министър”, заяви още той и обясни: „Не заради това, че сте безсилен, а затова че сте силен до безумие и безрасъдство.”

Кърджалиев заяви, че има демократична процедура и наказанието не зависи от етническа или религиозна принадлежност и обяви, че голяма част от лекарите, които той нарича „моите лекари“, няма да се гордеят с това, а ще се срамуват.

Той подчерта, че когато си представител на цивилизована политическа сила и демократична власт, си длъжен да говориш коректно. Той обясни, че човекът нападнал лекар трябва да бъде съден, но неговите родители и приятели, нямат нищо общо.

„Г-н министър, вие нарушихте шест основни норми на българската демокрация, конституцията, Закона за здравето, Закона за защита от дискриминация, всеобщата декларация на ООН, конвенцията за защита правата на човека”, заяви още Тунчер Кърджалиев.

Министър Петър Москов каза, че за него е чест ДПС да му иска оставката. Той обясни, че навсякъде, където има нападения над екипите, Спешна помощ ще отива след осигуряване на защита и посочи, че не става дума само за ромски гета. Той даде пример със случая в Исперих, където побойникът е българин.

Моля за извинение, ако някой е бил наранен от конкретни думи, но отново казвам, аз стоя зад смисъла на всяка една от тези думи. Истината е, че от началото на тази година има 227 нападения над медицински екипи на Спешна помощ. Също така истината е, че три четвърти от тези нападения са се случили в циганските махали. Аз съм виновен за това, че го казвам и ако не го кажа, проблемът няма да съществува, така ли е?

Преди няколко дни един министър каза истината, че няма етнически характер, каза също в декларация председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев:

Вие, господин Кърджалиев, казахте, че е нелепо да се преговаря с местни ромски лидери. Колко нелепо е да се преговаря преди избори с местни ромски лидери, да ви попитам аз? Тогава нелепо ли е? Или разнасянето на пачки с пари не са преговори, а си е чисто плащане. Преговорите са преди това.

Но нека се върнем на сериозния проблем. Преди няколко дни един български министър взе, че каза истината. И голям шум настана. Но нека да кажем и „б”. Каза я с много лоши и неподходящи думи. И два пъти се извини за това нещо, за което го поздравявам и му благодаря. Само че беше истина, и го знаем всички. И цялата патетика по темата не може да затули и не може системно да затулва истината. Истината няма етнически характер, а има дълбок социално политически характер.

На първо място, проблемът между лекарите от Спешна помощ и много български граждани, които са неосигурени – значителна част от тях са от ромски произход – е структурен и стар, защото има цели части от населението в България, които очакват от Спешната помощ да замести пълното медицинско обслужване. И има една голяма общност от български лекари в Спешната помощ, които живеят на границите на мизерията за необразован човек, а не за човек, който е прекарал всички етапи на медицинското образование. И са често пъти доста по-нервни и невъзпитани от обичайното. И това е стар конфликт, който ескалира години наред.

И господин Кърджалиев, законотворчеството през много от тези години беше в ръцете на ДПС и се гордеехте, че е в ръцете на ДПС. И нито един законопроект, който най-малко може да реши проблемите на Спешната помощ, или проблемите на здравното осигуряване, от ДПС не е излязъл.

И още нещо. Наистина нещо лошо каза господин Москов. Каза, че проблемът може да се реши, като се преговаря с някакви местни лидери. Затова аз с него ще поспоря политически, а Вие, господин Кърджалиев, казахте, че е нелепо да се преговаря с местни ромски лидери. Колко нелепо е да се преговаря преди избори с местни ромски лидери, да Ви попитам аз? (Ръкопляскания от РБ и ГЕРБ.) Тогава нелепо ли е, или разнасянето на пачки с пари не са преговори, а си е чисто плащане?! Преговорите са преди това. Може би някой друг ги прави вместо Вас тези преговори!

Така че да се преговаря с ромски лидери е нелепо и в Хасково, и във Варна. И когато във Варна вместо Вас го правят хора, които са членували в други партии, това ни най-малко не снема отговорността. И когато резултатите се качват от 0 до 2000, до 3000, това съвсем не е хасковски феномен и съвсем не е феномен на 2014 г., а на целия български преход, откакто за първи път хванахте властта в ръцете си през 2001 г. Оттогава започна.

И това – кой преговаря с местните лидери, кой капсулира ромите в техните гета, дали наистина ромите са решили да живеят като скотове, или тези, които правят милиони и милиарди на техен гръб, ги принуждават да живеят като скотове?! И слава Богу, не успяват за всички. И страшно много хора се спасяват от тази зависимост. И можем само да им свалим шапка, защото го правят сами, не благодарение, а въпреки нелепите програми за интеграция, от които крадете парите за ромите. (Ръкопляскания от РБ и ГЕРБ.) Сваляйки шапка на тези хора, които успяват да се преборят, и защитавайки техните права – нищо лично, господин Местан, сигурно ще го получите, но нищо лично към Вас в цялата работа. Аз други хора от Вашата партия съм виждал по махалите във Варна, не Вас.

Но да дойдем до още нещо и с това ще приключа. Можете останалите 5 минути да ги дадете допълнително на господин Местан за личното обяснение.

Какъв е всъщност проблемът? Защо този заострен патос, след като министър Москов се извини? Защо се оказва от началото на това Народно събрание, че Реформаторският блок и неговите министри са големият трън в петата на Движението за права и свободи? Боли от нещо, и то не съвсем от това, че господин Москов е фашист. Можете да сте сигурни, че не е. (Смях в ДПС.) Защото в борбата със семплите прояви на български фашизъм през 40-те години роднините на доктор Москов са лежали по тогавашните лагери – преди 1944 г. и последващите лагери след 1944 г. И той много добре знае в какво е възпитан.

Проблемите са два.

На първо място, че благодарение на Реформаторския блок и неговата политика нямате очакваното влияние върху прочутото законотворчество, за което говорите.

И на второ място, че на 5 октомври ГЕРБ и Реформаторският блок общо получиха гласовете на 120 хил. български мюсюлмани, и това много добре го знаете. (Ръкопляскания от РБ и  ГЕРБ.) И затова трябваше да се засилите да ги компенсирате в гетата, където именно Вие изолирате, унижавате, корумпирате и подкупвате български граждани със своите права.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини