Last news in Fakti

10 Декември, 2014 16:31 1 223 1

Полицейска охрана за линейките във всички рискови райони

  • петър москов-
  • роми-
  • линейките-
  • райони-
  • нападение-
  • медицински екип-
  • "факултета"

Роми да карат колите на Спешна помощ поиска техен инициативен комитет

Полицейски екипи да придружават линейките във всички райони, в които е бил регистриран случай на нападение над медицински екип - около това предложение се обединиха здравният министър д-р Петър Москов и представители на ромските общности в България на среща, проведена днес в Здравното министерство. Нещо повече: идеята вече е обсъдена и договорена с Министерството на вътрешните работи, увери министър Москов. „Тук не говорим просто за етнос. Навсякъде на адрес, където е имало такива инциденти, правим нужното екипите на спешна помощ да бъдат подсигурени и с полиция", обясни той.

От Инициативен комитет „Факултета" изразиха мнение, че няма нужда от полицейска охрана за медицинските екипи в едноименния столичен ромски квартал, тъй като досега оплаквания оттам не са постъпвали. Те обаче предложиха като вариант пристигащите там линейки да  бъдат управлявани от шофьор от ромски произход.

„Където има много сигнали и хора, които искат да нападнат екипите, там трябва полицейско присъствие. Но в квартал „Факултета" такова присъствие е излишно, защото в момента се създава етническа омраза и искаме да спрем това. Решението според нас е дежурен екип в квартал „Факултета", където има здравен център, и линейка с ромско участие, или поне шофьорът да е ром, тъй като познава квартала", заяви пред „Дарик“ Кирил Василев от инициативния комитет. Тогава и сигурността за екипите ще бъде по-голяма. По думите му, министър Москов е приел идеята много добре.

Друга мярка, обсъждана на срещата, е здравни медиатори да бъдат назначени във всяка община, в която има компактни групи ромско население. „Онзи ден един от кметовете на Ботевград е обяснявал, че това не било негова работа, отказал е да назначи такъв медиатор. Това не е свързано с финансов ангажимент, той просто е отказал. Там, където тези медиатори са назначени, вървят и профилактичните програми, и ваксинациите, би трябвало и да върви процесът на това спешна помощ да не бъде предмет на агресия", каза още Москов.

Тази събота предстои среща на министър Петър Москов с Националното сдружение на общините, от което той ще търси съдействие за сигурността на линейките.

Вчера ДПС поиска оставката на Москов заради изявлението му в парламента, че екипи на Спешна помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 abv

    0 0 Отговор
    Това не е решение .По тая тъпа логика трябва да се отделят полицаи и за тази дейност.Те и сега не им достигат хората в полицията. Абе господа управляващи вземете да мислите малко. Кучето играе според тоягата.
    С други думи криминализирайте това със закон и ще видите ефекта. ако не на първата поне на втората година.