Last news in Fakti

9 Декември, 2014 11:18 2 081 15

ДПС иска оставката на Москов

  • дпс-
  • оставката-
  • петър москов

Причина за това е скандалът с линейките и решението на министъра те да бъдат придружавани от полицейски патрули

ДПС поиска от здравния министър Петър Москов да си подаде оставката, а причина за това е скандалът с линейките и решението на министъра те да бъдат придружавани от полицейски патрули.

Искането на ДПС беше съобщено от парламентарната трибуна от Тунчер Кърджалиев.

„В продължение само на няколко дни станахме свидетели на два антидемократични акта, които според ДПС са укорими заради това, че са извършени от хора, които са представители на политически партии с амбициите да са демократични”, заяви Кърджалиев.

Той коментира, че на 7 декември Москов е казал, че има два нови случаи на лекари, които са били жертва на насилие. По думите на Кърджалиев, Москов е казал, че който е избрал да живее като скот, получава и правото да живее като такъв и със своя заповед ще свали отговорността от регионални центрове.

„На някой демократ с по-реактивен характер ще му се поиска да изкрещи: „За какъв се мислите, г-н министър”, заяви още той и обясни: „Не заради това, че сте безсилен, а затова че сте силен до безумие и безрасъдство.”

Кърджалиев заяви, че има демократична процедура и наказанието не зависи от етническа или религиозна принадлежност и обяви, че голяма част от лекарите, които той нарича „моите лекари“, няма да се гордеят с това, а ще се срамуват.

Той подчерта, че когато си представител на цивилизована политическа сила и демократична власт, си длъжен да говориш коректно. Той обясни, че човекът нападнал лекар трябва да бъде съден, но неговите родители и приятели, нямат нищо общо.

„Г-н министър, вие нарушихте шест основни норми на българската демокрация, конституцията, Закона за здравето, Закона за защита от дискриминация, всеобщата декларация на ООН, конвенцията за защита правата на човека”, заяви още Тунчер Кърджалиев.

Министър Петър Москов каза, че за него е чест ДПС да му иска оставката. Той обясни, че навсякъде, където има нападения над екипите, Спешна помощ ще отива след осигуряване на защита и посочи, че не става дума само за ромски гета. Той даде пример със случая в Исперих, където побойникът е българин.

Моля за извинение, ако някой е бил наранен от конкретни думи, но отново казвам, аз стоя зад смисъла на всяка една от тези думи. Истината е, че от началото на тази година има 227 нападения над медицински екипи на Спешна помощ. Също така истината е, че три четвърти от тези нападения са се случили в циганските махали. Аз съм виновен за това, че го казвам и ако не го кажа, проблемът няма да съществува, така ли е?

Преди няколко дни един министър каза истината, че няма етнически характер, каза също в декларация председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев:

Вие, господин Кърджалиев, казахте, че е нелепо да се преговаря с местни ромски лидери. Колко нелепо е да се преговаря преди избори с местни ромски лидери, да ви попитам аз? Тогава нелепо ли е? Или разнасянето на пачки с пари не са преговори, а си е чисто плащане. Преговорите са преди това.

Но нека се върнем на сериозния проблем. Преди няколко дни един български министър взе, че каза истината. И голям шум настана. Но нека да кажем и „б”. Каза я с много лоши и неподходящи думи. И два пъти се извини за това нещо, за което го поздравявам и му благодаря. Само че беше истина, и го знаем всички. И цялата патетика по темата не може да затули и не може системно да затулва истината. Истината няма етнически характер, а има дълбок социално политически характер.

На първо място, проблемът между лекарите от Спешна помощ и много български граждани, които са неосигурени – значителна част от тях са от ромски произход – е структурен и стар, защото има цели части от населението в България, които очакват от Спешната помощ да замести пълното медицинско обслужване. И има една голяма общност от български лекари в Спешната помощ, които живеят на границите на мизерията за необразован човек, а не за човек, който е прекарал всички етапи на медицинското образование. И са често пъти доста по-нервни и невъзпитани от обичайното. И това е стар конфликт, който ескалира години наред.

И господин Кърджалиев, законотворчеството през много от тези години беше в ръцете на ДПС и се гордеехте, че е в ръцете на ДПС. И нито един законопроект, който най-малко може да реши проблемите на Спешната помощ, или проблемите на здравното осигуряване, от ДПС не е излязъл.

И още нещо. Наистина нещо лошо каза господин Москов. Каза, че проблемът може да се реши, като се преговаря с някакви местни лидери. Затова аз с него ще поспоря политически, а Вие, господин Кърджалиев, казахте, че е нелепо да се преговаря с местни ромски лидери. Колко нелепо е да се преговаря преди избори с местни ромски лидери, да Ви попитам аз? (Ръкопляскания от РБ и ГЕРБ.) Тогава нелепо ли е, или разнасянето на пачки с пари не са преговори, а си е чисто плащане?! Преговорите са преди това. Може би някой друг ги прави вместо Вас тези преговори!

Така че да се преговаря с ромски лидери е нелепо и в Хасково, и във Варна. И когато във Варна вместо Вас го правят хора, които са членували в други партии, това ни най-малко не снема отговорността. И когато резултатите се качват от 0 до 2000, до 3000, това съвсем не е хасковски феномен и съвсем не е феномен на 2014 г., а на целия български преход, откакто за първи път хванахте властта в ръцете си през 2001 г. Оттогава започна.

И това – кой преговаря с местните лидери, кой капсулира ромите в техните гета, дали наистина ромите са решили да живеят като скотове, или тези, които правят милиони и милиарди на техен гръб, ги принуждават да живеят като скотове?! И слава Богу, не успяват за всички. И страшно много хора се спасяват от тази зависимост. И можем само да им свалим шапка, защото го правят сами, не благодарение, а въпреки нелепите програми за интеграция, от които крадете парите за ромите. (Ръкопляскания от РБ и ГЕРБ.) Сваляйки шапка на тези хора, които успяват да се преборят, и защитавайки техните права – нищо лично, господин Местан, сигурно ще го получите, но нищо лично към Вас в цялата работа. Аз други хора от Вашата партия съм виждал по махалите във Варна, не Вас.

Но да дойдем до още нещо и с това ще приключа. Можете останалите 5 минути да ги дадете допълнително на господин Местан за личното обяснение.

Какъв е всъщност проблемът? Защо този заострен патос, след като министър Москов се извини? Защо се оказва от началото на това Народно събрание, че Реформаторският блок и неговите министри са големият трън в петата на Движението за права и свободи? Боли от нещо, и то не съвсем от това, че господин Москов е фашист. Можете да сте сигурни, че не е. (Смях в ДПС.) Защото в борбата със семплите прояви на български фашизъм през 40-те години роднините на доктор Москов са лежали по тогавашните лагери – преди 1944 г. и последващите лагери след 1944 г. И той много добре знае в какво е възпитан.

Проблемите са два.

На първо място, че благодарение на Реформаторския блок и неговата политика нямате очакваното влияние върху прочутото законотворчество, за което говорите.

И на второ място, че на 5 октомври ГЕРБ и Реформаторският блок общо получиха гласовете на 120 хил. български мюсюлмани, и това много добре го знаете. (Ръкопляскания от РБ и  ГЕРБ.) И затова трябваше да се засилите да ги компенсирате в гетата, където именно Вие изолирате, унижавате, корумпирате и подкупвате български граждани със своите права.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 димитър

    2 0 Отговор
    ДПС-то нали не бяха етническа партия?
  • 2 Гостът

    0 0 Отговор
    Ае да не почвам да псувам, щот модаратора ще го изтрие .
  • 3 ДААА

    1 0 Отговор
    МОСКОВ НАЙ-БЪЛГАРСКИЯ МИНИСТЪР ЗА 25 години преход.
    Оставка ли марш в АНАДОЛА!!!
    Плащаш осигуровки има здравна помощ не плащаш ,само минималното от Държавата.
    Сега да се спре и водата и тока на "РОМИТУ" ,не да го плащам АЗ и да ми викат че Кафяви и Зелени са виновни за поскъпването ,ако искат ток да им го плаща ХЕЛЗИНСКИЯТ КОМИТЕТ!!!!
  • 4 The Bear

    1 0 Отговор
    Този Тунчер Кърджалиев гаври ли се с хората или просто демонстрира недосегаемостта на турската партия!? Жена ми е лекар и след 15 години в Спешна Помощ се премести в друго отделение и не иска и да си спомня за работата си там - супер неблагодарност, дневни, нощни и празнични дежурства, стари таратайки за линейки, мизерни условия в помещенията за почивка, супер напрегната работа, 80% от сигналите са от роми, ходенето по адресите им е из калища и тесни сокаци по които често направо си текат изпражнения и урина - Айтос, Грудово, Разград, Бургас и т.н. След толкова многократни и дълги срещи с този вид, тя вече е убедена, че ромите са по-скоро животни отколкото хора и не подлежат ни на интеграция, ни на опитомяване! Аз и много други мои познати сме абсолютно на същото мнение, като сме си направили извода, че "българската демокрация" е нещо много уродливо и ако почива на упоменатите от турчина закони и норми, тя бързо ще доведе до скорошната гибел и изчезване на етническото българско население. Т.е. демокрацията се оказва добра само за боклуците, крадците, башибозуците, м...стите и въобще тези, които живеят на гърба на другите, но е пагубна за хората, които изнасят България на раменетеси със своя труд. И така, бих отправил следния призив:
    Братя трудещи се и честни хора, разберете, че "българската демокрация" ще ви погуби! Хайде всички ние бързо и задружно да изкореним завинаги "българската демокрация" от България, заедно с всичките му там хелзински комитети, комитет за правата на човека и т.н.!
  • 5 The Bear

    1 0 Отговор
    ... да не говорим за циганската агресия към лекарите! Не ми се разправя! И ще ми е много интересно ако роднина на Г-на Тунчер е лекар и циганите му казват "Ей на тука ща заколя ако циганката умре", а той вижда че тя е неспасяема - как ще се чувства? И ако го пребият просто щот някой от махалата подал сигнал и всички се втурват на бой след него - какъвто им е животинския манталитет на тея! Ама той като го гледам не ще да има роднини лекари - застрахован е май! Пък и да няма - трябва да се отсъжда справедливо честно и морално, а не по някакви измислени изкуствени норми, които защитават само паразитите - трябва да се освободим от действието на такива норми и закони! Пука ми че няма да съм в Евро-съюза като гледам пък той на каква клоака е замязал - след 10 години над 50% ще са мюсюлмани, а те дърпат света назад в развитието му!
    Що се отнася за Петър Москов - отдавна е нямало политик и български министър, на който да се радвам на всяка изява! Аз лично засега го подкрепям с две ръце! Сигурен съм че го подкрепят и цялата прогресивна част от българското население (и българи и турци), министър с акъла си, патриот, будещ възхищение и пробуждащ отново надеждата, че има бъдеще в България! А той Тунчер иска оставка от един от първите, които показват наистина конструктивна и активна позиция с реални мерки.....
  • 6 Христозова

    1 0 Отговор
    Абе, тия дскога ще си въртят игричките както им е удобно и все те да са демократи?
    Много си е прав д-р Москов , ПРАВ Е! ПРАВ Е! ТАКА ТРЯБВА ДА Е! Ако нещата получат обрат, тогава какво става с БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР ? Да ги пребиват, убиват, да ги унижават, само и само да защитим "правата " на мародерите и биячите! Не стига че не плащат здравни осигуровки / те какво ли пък плащат?........ток? вода"данъци? / те имат имат само права и то защитени такива,в т.ч. да раждат много деца , които не образоват, растат по боклуците, просят и крадат. АМИ ДА......те горките....................Прав е , д-р Москов, така трябва да работят всички министри , да отстояват правата ни, защото и ни БЪЛГАРИТЕ имаме такива и ни ПИСНА да бъдем подлоги на тоя или оня........
  • 7 ддз

    1 0 Отговор
    Само да Ви кажа, че Тунчер Кърджалиев е доктор и едва ли незнае за тези проблеми и ми е странно какво се прави на приятно разсеян. Българският народ иска твърда ръка, иска да се спазват тези закони. А до репортерите: Направете една статия питайте министъра на образованието какъв е този учебник по родинознание за 3-ти клас. Този учебник трябва да се изтегли от учебните заведения!!!!!
  • 8 плащащ осигуровки

    2 0 Отговор
    Реформаторите са единствената партия, която се изявява по-добре СЛЕД като влезе в парламента, отколкото по време на предизборната си кампания. Поздравления и за Радан, който определено много приятно ме изненада. Москов е първият министър, който реално се заема със сериозните проблеми и решението е абсолютно правилно. Прави впечатление, че и другите министри на РБ действат активно. Както е тръгнало в слеващия парламент ще са мнозинство. В циганските махали наистина е опасно, а лекарите от спешна помощ заслужават медал, че стоят за мизерните пари, които им дават. Плащам луди пари за осигуровки всеки месец и ми е мъчно, че те не стигат до лекарите а потъват в търгове за прескъпи лекарства и точене на пари от болници като софия мед, където услужливо работи д-р таня андреева, която им даде статут на университетска болница при станишев. Комунистите и ДПС няма да се дадат без бой, но обществото вече е нетолерантно към тях и колкото по-бързо го разберат, толкова по-добре за България. Местан, може да е умен, но е заложил на грешен кон. Дори и доганчо не е вечен, рано или късно ще се спомине и това ще е края на ДПС. Дано да е скоро защото тази мафиотско-феодална структура е вредна за България и най-вече за бедните помаци в родопите, които са едни от най-честните и трудолюбиви хорица в страната.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 аз

    1 0 Отговор
    Браво Москов!!! Само така! А тея турчоля,дето ревът да ги пуснат на банда пияни цигани и да видим дали ще са демократично настроени после

    Коментиран от #13

  • 11 Venom

    1 0 Отговор
    да се изнасят !!!!
  • 12 toto

    1 0 Отговор
    абе само ШИЗОФРЕНИЦИ ли са елита на ДПС ???
  • 13 Факира

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "аз":

    Турчолята хич ама хич не ги интересуват циганите !! даже за нищо ги нямат. Това са политическите игрички на ДПС
  • 14 браво МОСКОВ

    1 0 Отговор
    Целта и функцията на ДПС е да държи нацията в разделение! Кой създаде ДПС и защо тази партия все още съществува? Това е по важният въпрос! Няма партии в НИОЙ Парламент, поне в развитите страни, където да има партия, която да защитава интересите на някое малцинство, НЯМА такъв прецедент!
    БРАВО на МОСКОВ! За първи път някой, защитава сигурността и спокойствието на български граждани! Решението не е популярно но дано върши работа, защото без лекари и медицински персонал сме загубени!
  • 15 гост

    0 0 Отговор
    Ей тази депесарска на първата снимка веднъж го бях слушал в интервю по телевизията, че си бил заслужил вдигането на депутатската заплата с 345 лв защото работил по 12 часа, ама не се уточни на седмица или на месец.