Отидете към основна версия

34 765 34

Пийте ракия, за да сте здрави

  • ракия-
  • казан-
  • учени-
  • здраве-
  • лекува-
  • доза-
  • алкохол

Любимата напитка има редица лечебни свойства, стига да не се прекалява

През изминалия месец любителите на ракията приветстваха едно ново откритие.

Учени от БАН и медицинския университет в София, съвместно с учени от Копенхаген и Берн, доказаха, че ракията е не само приятна за консумация, но и изключително полезна за здравето.

Сгряващото пиво съдържала редица полезни съставки, които влияят благоприятно на нашето физическо състояние.

Оказва се, че ракията била особено полезна за метаболизма. Съставките й забързват храносмилането и стимулират отделянето на храносмилателни сокове и ензими, които спомагат за по-добро усвояване на хранителните съставки.

Между 50-70 грама ракия всяка вечер разрешават всякакви стомашни проблеми и регулират теглото, за да се задържа в оптималните си граници.

Още повече, установява се, че популярното у нас питие лекува също така успешно главоболие и мигрена, болки в гърба и врата, стимулира кръвообращението и спомага за работата на сърцето.

Прави се и едно уточнение - както при лекарствата, за да върши работа ракията, трябва да бъде спазвана препоръчителна доза.

Учените и медиците препоръчват да не се надвишава консумация от 100 грама дневно.

Хубавото е, че ако някой ден случайно злоупотребите и пийнете малко повечко, можете да компенсирате това, като на следващия ден не посягата към напитката.

Но съветът на специалистите е да не се прекалява с консумацията. В случай на дългогодишно употребяване на алкохол в големи количества, ефектът е обратен. Кръвното се повиша, а много често се стига до удебеляване на сърдечния мускул и хипертония.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Свързани новини