Отидете към основна версия

1 965 2

Циклотронът вече произвежда изотопи

  • циклотронът-
  • произвежда-
  • изотопи

Циклотронът в Александровска болница произвежда изотопи от днес, съобщиха от болницата.

Вчера от Агенцията за ядрено регулиране бе издадена Лицензия за използване на източници на йонизиращи лъчения за медицински цели на Циклотронния комплекс към Клиниката по нуклеарна медицина на болницата.

В изпълнение на издадената Лицензия (т. 14.1 Преходни условия), Клиниката по нуклеарна медицина ще произведе първите две дози изотоп днес след обяд.

Съгласно Лицензията, Александровска болница следва да изпълни допълнителни мерки за оптимизация на радиационната защита, предписани от сертифициран експерт по радиационна защита, които си състоят в подсилване на оловния защитен цилиндър на газоуловителя; оптимизиране на вентилационната система; поставяне на звуков и светлинен датчик за сигнализиране на неизправност и/или спиране на вентилацията.

Болницата вече предприе действия за изпълнение на тези допълнителни мерки за радиационна защита и по първоначални данни те ще бъдат изпълнени в срок от 10 работни дни, считано от днес.

По-рано разследване на Генка Шикерова показа как 9 месеца след официалното откриване, високотехнологичната машина все още не функционира.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини