Last news in Fakti

7 Юли, 2016 21:00 1 951 2

Циклотронът вече произвежда изотопи

  • циклотронът-
  • произвежда-
  • изотопи
Циклотронът вече произвежда изотопи - 1

Циклотронът в Александровска болница произвежда изотопи от днес, съобщиха от болницата.

Вчера от Агенцията за ядрено регулиране бе издадена Лицензия за използване на източници на йонизиращи лъчения за медицински цели на Циклотронния комплекс към Клиниката по нуклеарна медицина на болницата.

В изпълнение на издадената Лицензия (т. 14.1 Преходни условия), Клиниката по нуклеарна медицина ще произведе първите две дози изотоп днес след обяд.

Съгласно Лицензията, Александровска болница следва да изпълни допълнителни мерки за оптимизация на радиационната защита, предписани от сертифициран експерт по радиационна защита, които си състоят в подсилване на оловния защитен цилиндър на газоуловителя; оптимизиране на вентилационната система; поставяне на звуков и светлинен датчик за сигнализиране на неизправност и/или спиране на вентилацията.

Болницата вече предприе действия за изпълнение на тези допълнителни мерки за радиационна защита и по първоначални данни те ще бъдат изпълнени в срок от 10 работни дни, считано от днес.

По-рано разследване на Генка Шикерова показа как 9 месеца след официалното откриване, високотехнологичната машина все още не функционира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ония

    0 0 Отговор
    Така е ОНИЯ се обади и вече "Циклотронът в Александровска болница произвежда изотопи" ама изотопи на какво.....
    ...Клиниката по нуклеарна медицина ще произведе първите две дози изотоп днес след обяд... Добре де тая статия от английски ли е превеждана - Клиника - нуклеарна - две дози изотопи –на какво изотопи - радий, калий, радон - все едно две кофи по 10 кг.
    Пратете статията на някой дето се сеща от текста да Ви го редактира.
  • 2 1234

    0 0 Отговор
    Защо трябваше пак да се обади някой,че да заработи тая апаратура.Кой трябваше да вземе това решение и защо не го е взел.Като не може да взема решения,защо е още на работа тоя началник?До кога ще има такива началници само заплати да вземат.