Отидете към основна версия

969 0

СЗО: Светът е уязвим към епидемии от заразена храна

  • сзо-
  • епидемии
ЕПА/БГНЕС

Испански краставици, кълнове от Германия, пъпеши от САЩ са само бледи примери, че светът става все по-уязвим към епидемии от болести, причинени от заразена храна. Това предупреди Световната здравна организация (СЗО). Според нея тази обезпокоителна тенденция се дължи на увеличаващата се световна търговия.

Изследването на епидемиите също е станало по-трудно, защото храната може да съдържа съставки от цял свят, пренесени чрез сложната глобална верига за доставка, разкри генералният директор на СЗО г-жа Маргарет Чан на конференция в Сингапур за подобряването готовността за борба с глобални заплахи за здравето.

Проблемите днес могат да възникнат по всяка една брънка на сложната верига за производство и доставка на храни, подчерта Чан.

Епидемии, причинени от заразена храна, е имало и в миналото, но различното в наше време е, че ако нещо се зарази в една страна, то може да засегне между 50 и 100 други, отбелязват от СЗО.

Чан даде за пример тазгодишната епидемия с новия смъртоносен щам на Е.коли, който причини смъртта на 51 души в Европа, засегна близо 4000 души и нанесе огромни щети на производителите на зеленчуци.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини