Last news in Fakti

13 Октомври, 2011 12:59 964 0

СЗО: Светът е уязвим към епидемии от заразена храна

  • сзо-
  • епидемии
СЗО: Светът е уязвим към епидемии от заразена храна - 1
ЕПА/БГНЕС

Испански краставици, кълнове от Германия, пъпеши от САЩ са само бледи примери, че светът става все по-уязвим към епидемии от болести, причинени от заразена храна. Това предупреди Световната здравна организация (СЗО). Според нея тази обезпокоителна тенденция се дължи на увеличаващата се световна търговия.

Изследването на епидемиите също е станало по-трудно, защото храната може да съдържа съставки от цял свят, пренесени чрез сложната глобална верига за доставка, разкри генералният директор на СЗО г-жа Маргарет Чан на конференция в Сингапур за подобряването готовността за борба с глобални заплахи за здравето.

Проблемите днес могат да възникнат по всяка една брънка на сложната верига за производство и доставка на храни, подчерта Чан.

Епидемии, причинени от заразена храна, е имало и в миналото, но различното в наше време е, че ако нещо се зарази в една страна, то може да засегне между 50 и 100 други, отбелязват от СЗО.

Чан даде за пример тазгодишната епидемия с новия смъртоносен щам на Е.коли, който причини смъртта на 51 души в Европа, засегна близо 4000 души и нанесе огромни щети на производителите на зеленчуци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА