Думата "фондю" произлиза от френския глагол “fondre”, който означава „разтапям”. Фондюто е основното и единственото национално ястие на швейцарците, което се приготвя в специален керамичен топлоустойчив съд, затоплящ се със спирт за горене. Най-разпространената му форма е със смесица от сирена, а първата известна рецепта е от козе сирене във вино и брашно.
Фондю се прави в тържествени дни или в свободното време, когато никой не бърза: цялото семейство и близките са събрани около масата. Определеното настроение, чувството за единство и общност, което възниква по време на тази трапеза, е най-важният компонент в приготвянето на фондю като национално ястие.
Само по себе си приготвянето на фондю е лесно.В съд с формата на супник се налива 1,5 чаши местно бяло вино (рейнско), което са затопля на спиртна горелка, в него се добавят 600 грама настъргани сирена, обикновено от два различни вида (най-често Грюер и Ементал), които се разбъркват така, че да се разтворят във виното. Добавят се 3-4 ч. л. картофено брашно, разтворено във вино за сгъстяване на фондюто. Използват се и различни подправки - индийско орехче, копър, кимион, или пипер – в зависимост от вида на използваните сирена. Обикновено преди да се налее виното в съда, той се намазва с чесън.
Ястието обикновено се приготвя на масата (а не предварително в кухнята).
Съвременното фондю има много вариации, като не се ограничава само до сиренето, а включва и приготвяне на месни хапки и дори различни десерти.