Отидете към основна версия

3 798 5

Кои храни са годни за консумация след изтичане на срока им на годност

Снимка: Shutterstock

Малко хора знаят, че датата, която производителят поставя на хранителния продукт, оказва докога той е най-пресен за консумация, но не и че е опасен за ядене. Ето кои продукти можем да консумираме след изтичане на срока им на годност:

1. Консервирани храни
Те са добре затворени, не са изложени на външните условия и при правилно съхранение на тъмно и студено място, тези храни са годни за консумация и след изтичане на срока на годност.

2. Месо
Ако замразим местото, неговият срок на годност се удължава. Учените са установили, че със замразяването на месото, можем да удължим вкусовите му качества за два пъти по-дълго време.

3. Яйца
Тестът за плаващите яйца ще ви помогне да те сигурни дали яйца са годни за консумация. Потопете ги в купа с вода - ако потънат, значи са годни, но, ако изплуват – изхвърлете ги.

4. Мляко
Пастьоризираното прясно мляко ще запази качествата си и годността два пъти по-дълго, ако го съхранявате на по-ниска температура. Вместо да го слагате на вратата на хладилника, пробвайте да го оставите по-назад, където температурате обикновено е по-ниска.

5. Паста
Всички макарони, спагети, кус кус и подобни хранителни продукти също могат да запазят вкусовите си качества след изтичане на срока на годност, тъй като са изсушени и твърди. Ако нямат неприятна миризма, можете спокойно да ги консумирате и след срока на годност.

6. Хляб
Хлябът също може да удължи срока си на годност, ако докато е още пресен, го сложите във фризера. Когато ви потрябва, просто го извадете половин час преди консумация.Но наличието на мухъл по него е сигурен знак, че хлябът е за изхвърляне.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини