Last news in Fakti

14 Март, 2017 17:13 3 790 5

Кои храни са годни за консумация след изтичане на срока им на годност

Кои храни са годни за консумация след изтичане на срока им на годност - 1
Снимка: Shutterstock

Малко хора знаят, че датата, която производителят поставя на хранителния продукт, оказва докога той е най-пресен за консумация, но не и че е опасен за ядене. Ето кои продукти можем да консумираме след изтичане на срока им на годност:

1. Консервирани храни
Те са добре затворени, не са изложени на външните условия и при правилно съхранение на тъмно и студено място, тези храни са годни за консумация и след изтичане на срока на годност.

2. Месо
Ако замразим местото, неговият срок на годност се удължава. Учените са установили, че със замразяването на месото, можем да удължим вкусовите му качества за два пъти по-дълго време.

3. Яйца
Тестът за плаващите яйца ще ви помогне да те сигурни дали яйца са годни за консумация. Потопете ги в купа с вода - ако потънат, значи са годни, но, ако изплуват – изхвърлете ги.

4. Мляко
Пастьоризираното прясно мляко ще запази качествата си и годността два пъти по-дълго, ако го съхранявате на по-ниска температура. Вместо да го слагате на вратата на хладилника, пробвайте да го оставите по-назад, където температурате обикновено е по-ниска.

5. Паста
Всички макарони, спагети, кус кус и подобни хранителни продукти също могат да запазят вкусовите си качества след изтичане на срока на годност, тъй като са изсушени и твърди. Ако нямат неприятна миризма, можете спокойно да ги консумирате и след срока на годност.

6. Хляб
Хлябът също може да удължи срока си на годност, ако докато е още пресен, го сложите във фризера. Когато ви потрябва, просто го извадете половин час преди консумация.Но наличието на мухъл по него е сигурен знак, че хлябът е за изхвърляне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    18 0 Отговор
    Киселото мляко особено, което се продава по магазините, може да се консумира поне половин година след срока му на годност без никакви притеснения.
  • 2 той

    0 0 Отговор
    Венче толкова мислиш за секс че не гледаш как пишеш.
  • 3 misli posle govori

    0 1 Отговор
    Медът има срок на годност 3000 години.
    Намерен са такива находки/артефакти при египтяните в херметически затворени съдове и дори в наши дни са годни за хапване/ намазване.
    Е по намазването има други по-големи специалисти...ръйш ли
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 misli posle govori

    0 0 Отговор
    А, специално за мухлясалия хляб ще Ви кажа нещо любопитно.
    По време на войните българските войници, които са ядели такъв "развален хляб" не са боледували от холерата.Болестта, която най-често се е срещала по време на войни.