Отидете към основна версия

8 941 10

Американски учен: Не съм се къпал от 12 години

  • къпане-
  • дезодорант-
  • спрей-
  • mother dirt-
  • дейв уитлок
Снимка: Shutterstock

Американският учен Дейв Уитлок обяви, че не се е къпал от 12 години и поддържа хигиената си, като се пръска с пробиотичен спрей, шеговито наречен "Mother Dirt" (Майката мръсотия). Уитлок не мирише лошо, а кожата му е в съвсем нормално състояние.

Спреят е създаден от основаната от него компания AOBiome и е предназначен за употреба два пъти на ден. Съдържа живи бактерии и няма миризма. Използваните бактерии преобразуват уреята и амоняка от потта в добри бактерии с противовъзпалителни свойства. Те се срещат естествено в мръсотията.

Уитлок вярва, че пробиотичните бактерии са полезни, но засега няма научни доказателства. Компанията му планира скоро да започне клинични изпитания на продукти за възпалена кожа, включително и за акне.

"Никой не е правил клинични изпитания за ползата от ежедневния душ. На каква основа тогава се приема, че това е полезна практика?", пита Дейв Уитлок.

Той смята, че е по-здравословно да бъде възстановено нормалното състояние на кожата.

"Бъркаме чистото със стерилното", казва Ясмина Аганович, мениджър на компанията AOBiome. „Мръсотията вече не присъства в живота ни, не прекарваме достатъчно време навън, дори и като деца".

Тя твърди, че клиентите им намаляват употребата на козметични продукти, като дезодоранти, овлажнители и сапун.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини