Отидете към основна версия

1 624 0

ЮНЕСКО призна португалското фадо

  • юнеско-
  • фадо-
  • португалия

12 културни традиции бяха признати от ЮНЕСКО за образци на световното  културно наследство. Сред тях е традиционният португалски музикален стил – фадо, типичен за градските таверни със своите нежни вокали и акустични китари.

Френска конна езда, мексиканските мариачи и японско ритуално садене на ориз също са сред новите попълнения в списъка за световно културно наследство. Своя дан дадоха още ритуали от Колумбия, Перу, Чехия, Гърция, Кипър и Хърватия, предаде „Евронюз“.

Най-известният представител на португалското фадо е певицата Мариза, която миналата година изнесе концерт в НДК. Идеята за включването на фадото в списъка за нематериалното световно наследство на ЮНЕСКО дойде преди шест години от кмета на Лисабон Педро Сантана Лопес. В португалската столица ще бъде създаден маршрут на фадото, който ще радва туристите.

Експерти от ЮНЕСКО, събрани от 24 държави в Бали, оцениха над 80 номинации.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Бокова: Вярваме в Арабската пролет

    Много сме ентусиазирани за Арабската пролет, защото вярваме, че тя е легитимен стремеж за повече достойнство, за повече права, за по-добър живот. О ...
    15.12.2011
    1 222
    0
  • ЮНЕСКО с вързани ръце

    ЮНЕСКО изпитва трудности да изпълнява задачите си, тъй като остана без американската вноска към бюджета си, съобщи телевизия „Фокс нюз“ ...
    10.11.2011
    1 808
    0