Last news in Fakti

15 Декември, 2011 15:48 1 220 0

Бокова: Вярваме в Арабската пролет

  • юнеско-
  • бокова-
  • палестина-
  • протести

Финансовите проблеми на организацията продължават

Бокова: Вярваме в Арабската пролет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много сме ентусиазирани за Арабската пролет, защото вярваме, че тя е легитимен стремеж за повече достойнство, за повече права, за по-добър живот. От първия ден ние вървим редом с някои от тези държави по пътя към отвореността, демокрацията, новия социален и политически ред. Това казва в интервю за „Евронюз“ Ирина Бокова, председател на ЮНЕСКО.

„Първите ни проекти бяха да обучим журналистите в Тунис да отразяват изборите, защото дори това да са лесни неща за мнозина от нас, те нямат опит“, разказва авторитетната българка.

Бокова признава, че голямата отговорност на ЮНЕСКО е свързана с опазването на историческото наследство, културните и архитектурни паметници в страните, минали по кървавия път на революцията, като Либия, Тунис и Египет. 

ЮНЕСКО приветства Палестинската автономия като 195-тия си член – историческо, но твърде спорно решение, което разтърси организацията. Палестинците спечелиха признанието, въпреки съпротивата на САЩ и Израел, но на висока цена.

Позовавайки се на два закона, които забраняват субсидирането на всяка организация, която признава Палестина като държава, Вашингтон оразя финансирането за ЮНЕСКО, която се грижи за науката, културата и световното историческо наследство. Американците осигуряват около 20% от целия бюджет на организацията – около 70 млн. долара.

„Има такива, които ни хвалят, има и такива, които ни обвиняват. Нека кажа, че въпросът за приемането на Палестина в организацията бе поставен преди 22 години, това не е нещо, което дойде изненадващо. Този път 107 гласуваха за решението“, заяви Ирина Бокова в интервю пред Евронюз. „Има по-дълбоки последствия, може би политически“, допълва българката.

САЩ осигурява около 22% от бюджета на ЮНЕСКО, но дават и допълнително около 15 и 20 млн. долара. Така годишно американците отделят около 100 млн. долара, става ясно от думите на Бокова. Израел също отказа субсидията си, което вече говори за сериозно намаление на бюджета на ЮНЕСКО.

„Трябва да имаме предвид, че тази година САЩ също не са допринесли за бюджета на организация“, допълва Бокова и се надява, че американската позиция ще бъде преразгледана.

За да попълни дупката, организацията започна дарителска кампания в интернет. Бокова не очаква да бъдат събрани милиони долари, но твърди, че гражданската подкрепа е много важна за ЮНЕСКО.

Бокова не отговаря на въпроса дали организацията е превишила правомощията си при гласуването на палестинско членство, тъй като решението е взето от страните-членки. Тя съжалява, че въпросът е получил такава критична реакция, подавайки под призмата на политиката, а не на това, което върши организацията.

Сериозно ще пострада оказването на помощ на терен, а също и системата за предупреждение от цунами. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА