Last news in Fakti

10 Ноември, 2011 20:50 1 790 0

ЮНЕСКО с вързани ръце

  • юнеско-
  • сащ-
  • палестина-
  • бюджет
ЮНЕСКО с вързани ръце - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЮНЕСКО изпитва трудности да изпълнява задачите си, тъй като остана без американската вноска към бюджета си, съобщи телевизия „Фокс нюз“, позовавайки се на източник от културната организация на ООН, чийто ръководител е сънародничката ни Ирина Бокова.

Вашингтон отказа да дава пари на ЮНЕСКО, тъй като организацията гласува да приеме членството на Палестинската автономия – решение, крайно неприемливо за САЩ и Израел.

Още преди вота емисарите на Вашингтон заявиха, че ще спрат финансирането за ЮНЕСКО, което е в размер на 65 млн. долара или около 22% от общия бюджет. Бокова призова да не се стига до тази крайна мярка, но тя вече е факт и заплашва да блокира дейността на културната, образователна и научна организацията на ООН. Тя се намира в състояние на „спешна ревизия“ на финансите си.

Спрени са и някои от неналежащите плащания. Същото важи и за разходи за командировки, конференции и публикации. Към момента няма решение да се спират програми.

Най-вероятно ще се прибегне до сумата в резерва на ЮНЕСКО, която е около 30 млн. долара, за да се покрие недостигът на пари.

Ирина Бокова заяви, че опцията за сътрудничество с бизнеса е отворена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА