Отидете към основна версия

4 720 2

Четири родилки починали в София за месец

  • шейново-
  • аг света софия-
  • раждане-
  • родилки

Часове наред в ранния следобед директорът на АГ Св. София доц. д-р Елиан Рачев не вдигаше, а привечер дори изключи мобилния си телефон

Четири родилки са издъхнали в София само за месец в болниците „Шейново” и АГ „Света София” (бивша „Тина Киркова”) , показа проверка на Факти.бг.

На късно вечерно заседание бордът на директорите на АГ "Света София"  е обсъждал начините и мерките, с които да се обяснят без сериозни последствия за болницата, последните за една седмица два смъртни случаи на родилки. Те са се случили през последната седмица и поставят на сериозно изпитание способността на ръководството на болницата да се справи със ситуацията. Това съобщиха за Факти.бг източници, пожелали анонимност.

Вече е известно, че около обяд в понеделник 31-годишната Даниела Димитрова при раждането си със секцио на второто дете издъхва на операционната маса.

Починалата постъпва в болницата след нормално протичане на бременността и добри резултати от клиничните й изследвания. Бебето на Даниела Димитрова за щастие е живо и здраво.

Източници, пожелали анонимност, съобщиха за Факти.бг, че това е вторият случай на починала родилка за последните дни в АГ Света София. При предишния случай става дума за млада ромка, която издъхнала през миналата седмица от кръвозагуба при раждане. 

Часове наред в ранния следобед директорът на  АГ Св. София доц. д-р Елиан Рачев не вдигаше, а привечер дори изключи мобилния си телефон.

От Министерството на здравеопазването отказаха коментар за смъртта на Даниела Димитрова преди да са извършили проверка на случилото се. Според неофициална информация д-р Елиан Рачев дори е бил привикан в министерството да дава обяснение за случилото се в болницата. Според неофициална информация на шефа на АГ-то му е намекнато да подаде оставка.

От Столична община отказваха коментар за ставащото в АГ „Света София”. Оттам не пожелаха да разкрият от началото на годината колко родилки и бебета са починали в столицата.

Черната серия на починалите родилки в София започна на 12 септември. Тогава 19-годишната студентка Деяна Георгиева ражда момченце в „Шейново”. На 24 октомври, жената умира. Разследването доказва, че Деяна е починала от сепсис, след като е лекувана неадекватно и е прехвърляна между 4 болници. Две от тях – „Шейново” и „Пирогов”, бяха глобени. Родителите на Деяна разкриха, че дъщеря им отказала да плати.

На 21 ноември в „Шейново” почина втора родилка - Надежда Узунова (35 г.). Разследване установило, че тя била връщана 2 пъти, защото отказала избор на екип.

Както и при предишните два случая и Даниела Димитрова от АГ „Света София” отказала да плати за избор на екип.

След скандала в „Шейново” здравният министър Стефан Константинов съобщи, че всяка година в България умират между 5 и 7 родилки и прогнозира, че и тази година вероятно ще има 4-5 смъртни случая. По думите му това равнище е малко над средноевропейското.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини