Отидете към основна версия

3 192 0

Виждаш ли ме? (ВИДЕО + СНИМКИ)

  • мимикрия-
  • гъсеница-
  • пеперуда-
  • камуфлаж-
  • удивителна-
  • баронова гъсеница-
  • пеперуда барон-
  • крие се

Можете ли да видите нещо необичайно в това обикновено листо?

Мимикрията е поредната удивителна хрумка на Майката природа, която позволява на някои от нейните творения да се преобразяват или да подражават на други същества, както и да се сливат със заобикалящата ги среда.

Тази удивителна способност помага на някои създания да оцеляват в заобикалящата ги враждебна среда, където зад всяко, листо, камък или дърво дебне хищник, който иска да обядва с тях.

Страхотен пример е този приятел:

Виждате ли го?

Макар че може да ви изглежда, че на снимката има напълно нормално листо, в центъра му всъщност стои гъсеница, която умело използва дарбата си да се слее почти напълно с околната среда.

Това е обикновената баронова гъсеница, която се среща в Индия и Югоизточна Азия. Тези гъсеници остават скрити за неопитното и не достатъчно наблюдателното око, с което увеличават шанса си да оцелеят.

Малките ларви на пеперудата Барон се хранят с листата на дърветата манго и кашу, а често и с тези на розата, сред които умело се крият от хищници. Как? Благодарение на една от дарбите си — те имат способността да се сливат със заобикалящата се среда, благодарение на естествения си камуфлаж.

Гъсениците на обикновените пеперуди Барон се излюпват от яйца, снесени върху долната страна на листата. Малките ларви започват да хрупат листата, върху които току-що са се излюпили почти веднага след излизането си от яйцата. С всяка хапка те растат на размер, а наподобяващите клонки израстъци, разположени отстрани на тялото им се разширяват встрани, за да могат гъсениците по-лесно да пълзят по листата. Видът и цветът им ги прави почти невидими за прелитащите над тях птици. Така те спокойно ядат и дебелеят, за да се преобразят в не толкова впечатляващи пеперуди.

Този камуфлаж помага на гъсениците да оцеляват, с което увеличават шансовете си да достигнат онзи ключов етап от метаморфозата, в който се превръщат в какавиди, от които след време излизат пеперудите Барон и целият цикъл започва отново. Пеперудите снасят яйца, от тях се излюпват "невидимите гъсеници", които ядат и растат, за да съберат сили да си направят пашкул, в който бавно ще се превърнат в пеперуди.... и пак отначало.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини