Last news in Fakti

13 Юли, 2017 12:41 3 127 0

Виждаш ли ме? (ВИДЕО + СНИМКИ)

  • мимикрия-
  • гъсеница-
  • пеперуда-
  • камуфлаж-
  • удивителна-
  • баронова гъсеница-
  • пеперуда барон-
  • крие се

Можете ли да видите нещо необичайно в това обикновено листо?

Виждаш ли ме? (ВИДЕО + СНИМКИ) - 1

Мимикрията е поредната удивителна хрумка на Майката природа, която позволява на някои от нейните творения да се преобразяват или да подражават на други същества, както и да се сливат със заобикалящата ги среда.

Тази удивителна способност помага на някои създания да оцеляват в заобикалящата ги враждебна среда, където зад всяко, листо, камък или дърво дебне хищник, който иска да обядва с тях.

Страхотен пример е този приятел:Виждаш ли ме? (ВИДЕО + СНИМКИ)
Снимки: ICAR-National Bureau of Agricultural Insect Resources

Виждате ли го?

Макар че може да ви изглежда, че на снимката има напълно нормално листо, в центъра му всъщност стои гъсеница, която умело използва дарбата си да се слее почти напълно с околната среда.

Това е обикновената баронова гъсеница, която се среща в Индия и Югоизточна Азия. Тези гъсеници остават скрити за неопитното и не достатъчно наблюдателното око, с което увеличават шанса си да оцелеят.

Виждаш ли ме? (ВИДЕО + СНИМКИ)
Снимка: depeche77/Flickr

Малките ларви на пеперудата Барон се хранят с листата на дърветата манго и кашу, а често и с тези на розата, сред които умело се крият от хищници. Как? Благодарение на една от дарбите си — те имат способността да се сливат със заобикалящата се среда, благодарение на естествения си камуфлаж.

Виждаш ли ме? (ВИДЕО + СНИМКИ)
Снимки: ICAR-National Bureau of Agricultural Insect Resources

Гъсениците на обикновените пеперуди Барон се излюпват от яйца, снесени върху долната страна на листата. Малките ларви започват да хрупат листата, върху които току-що са се излюпили почти веднага след излизането си от яйцата. С всяка хапка те растат на размер, а наподобяващите клонки израстъци, разположени отстрани на тялото им се разширяват встрани, за да могат гъсениците по-лесно да пълзят по листата. Видът и цветът им ги прави почти невидими за прелитащите над тях птици. Така те спокойно ядат и дебелеят, за да се преобразят в не толкова впечатляващи пеперуди.

Виждаш ли ме? (ВИДЕО + СНИМКИ)
Снимки: ICAR-National Bureau of Agricultural Insect Resources

Този камуфлаж помага на гъсениците да оцеляват, с което увеличават шансовете си да достигнат онзи ключов етап от метаморфозата, в който се превръщат в какавиди, от които след време излизат пеперудите Барон и целият цикъл започва отново. Пеперудите снасят яйца, от тях се излюпват "невидимите гъсеници", които ядат и растат, за да съберат сили да си направят пашкул, в който бавно ще се превърнат в пеперуди.... и пак отначало.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА