Отидете към основна версия

10 142 16

Учени твърдят: Моногамията е неестествена!

  • секс-
  • либидо-
  • моногамия-
  • полигамия-
  • изневяра
Снимка: Shutterstock

Ако се замислим, може да се окаже, че през целия си живот се принуждаваме да правим нещо, което е напълно неестествено за човешката природа - да бъдем моногамни. За много двойки моногамията - да останеш с един партньор през целия си живот, който да ни познава толкова добре отвън и отвътре и с когото се чувстваме комфортно, има своите романтични страни и продължава да изглежда като единственото нормалното и толерирано от обществото поведение.

Но имайки предвид колко масово тайно се изневерява, е редно да се замислим дали човешкото същество е толкова моногамно, колкото ни налага културният идеал от хилядолетия насам.

Ето три научни причини, които доказват, че моногамията не е естествена:

1. Желанието за изневяра е естествено заложено в човешката природа

Според учени едва между 3 и 5% от бозайниците са моногамни. Изследвания са установили, че сексуалната моногамия разчита на хормони и рецептори в мозъка. Рецепторите варират сред различните хора, в резултат на което някои от нас клонят повече към полигамност, в сравнение с други.

2. Мъжете и жените губят интерес към секса с течение на времето

Според научни данни желанието на жените не може да бъде дългосрочно, колкото и да опитват да освежат сексуалния си живот със секси бельо, палави играчки или разнообразни пози.

Изследване установява, че с течение на времето жените са склонни да преминат от страстна любов към състрадателна, което означава, че връзката се превръща по-скоро в платонично приятелство.

Сексуалното желание при мъжа също намалява в моногамната връзка. Но когато мъжът намери нова партньорка, сексуалната възбуда се връща.

3. Моногамията убива най-добрите години за секс при жените

Известен е фактът, че при мъжете сексуалното желание е в разцвета си през 20-те им години, докато при жените това се случва, когато те са на около 30-40-годишна възраст.

Проучваният обаче показва, че жените в моногамни връзки през тези години, съобщават за ниско сексуално желание, а това са годините, в които те трябва да имат най-добрия секс в живота си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини