Отидете към основна версия

11 784 31

До всички жени - без сутиен на днешния ден!

  • световен-
  • ден-
  • без-
  • сутиен-
  • рак на гърдата-
  • мамолог
Снимка: Shutterstock

На 13 октомври се отбелязва Световният ден без сутиен. Инициативата всъщност няма нищо общо с еротиката, а цели да насочи вниманието към рака на гърдата. Октомври е посветен на битката с тази коварна болест и е оригинален призив да отделите от времето си и да се прегледате при мамолог заради вас и близките ви. Когато ракът на млечната жлеза е открит навреме, е лечим, затова не отлагайте.

Ракът на гърдата представлява злокачествен тумор, който води началото си от клетките на самата гърда. Туморните клетки при рака на гърдата произлизат от нездрави клетки, при които е възникнало смущение при клетъчното делене.

През последните десетилетия са постигнатите значителни успехи в диагностиката и лечението на този вид рак, но проблемът продължава да съществува и придобива все по-сложен характер.

В момента ракът на млечната жлеза е най-често срещаният при жените както в България, така и по света. Такива са 25 % от всички злокачествени заболявания.

У нас смъртността при жените с рак на гърдата е около 16,4% от откритите случаи, което показва, че това заболяване може да се лекува като всяко друго, стига да е открито навреме.

Днешната инициатива е един оригинален начин жените да покажат своята съпричастност и че са запознати с рисковете, водещи до това тежко заболяване. Когато притискате гърдите си в по-малък сутиен, за да изглеждат по-големи, едва ли се замисляте какво всъщност им причинявате. Има много фактори, които са причина за появата на рак на гърдата, а носенето на неправилен размер сутиен повишава риска. Погрижете се за здравето си - прегледайте се и проверете дали носите правилния размер сутиен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини